Damir Džeba: Sedamdeset posto građana Mostara želi izbore

Damir Džeba
Damir Džeba, predsjednik Gradskog Odbora HDZ BiH Mostar u intervjuu za politika24.net govori između ostalog u kojoj se fazi pregovori trenutno nalaze, što je glavni kamen spoticanja, koji su razlozi zašto u petak nije postignut dogovor, te je li uopće moguće postići dogovor u skorije vrijeme, kako bi građani Mostara konačno ove godine mogli ostvariti svoje biračko pravo.

- Pregovori oko održavanja izbora u Gradu Mostaru imali su nekoliko faza. Prije svega stav Gradskog odbora HDZ-a Mostar je jednostavan, jasan, utemeljen i vjerodostojan. Dosljedno primijeniti presudu Ustavnog suda BiH, poštivati odredbe Ustava Federacije BiH za Grad Mostar (VI.C) i uvažavati odredbe postojećeg Izbornog zakona BiH. Moram istaknuti i kako je biračko pravo građana, odnosno birača u Gradu Mostaru, da biraju i budu birani, bilo opterećeno u jednog fazi uvjetom da podijelimo grad na dvije općine, zatim organizacijom i ustrojem grada a u posljednjoj fazi čak i izdavanjem građevinskih dozvola, kaže Džeba.

- Ukoliko želimo riješiti pitanje izbora u Mostaru moramo prestati biti licemjeri kada su u pitanju provođenja odluka i presuda Ustavnog suda BiH. Netko bi da jedne odluke provodi odmah a oko presude za Mostar bi se dogovarao. Odluka Ustavnog suda BiH se provodi prema svome meritumu, a ne dodjeljuje politici oko rješenja za implementaciju pri čemu se želi trgovati do krajnjih granica. Vjerujte da je to vrlo jednostavno tehničko pitanje. Imamo diskriminaciju u izbornom procesu za izbor vijećnika u Gradsko vijeće koju je nametnuo OHR. Glas birača jedne izborne jedinice višestruko vrijedi nego glas birača iz druge izborne jedinice. To je diskriminacija i to je neustavno. To je ono što presuda govori i to moramo riješiti. Jasno je da netko tko je imao neustavnu i diskriminacijsku prednost se teško toga odriče, objašnjava Džeba.

On objašnjava kako je HDZ BiH predložio 5 izbornih jedinica, kompenzacijska lista, te jednaka vrijednost glasa svih birača u izbornom procesu, ravnomjerna zastupljenost sukladno broju upisanih birača u izbornim jedinicama.

- Od 35 članova Gradskog vijeća, koje neposredno biraju birači upisani u Središnji birački popis, 26 se bira iz 5 višečlanih izbornih jedinica, a 9 su kompenzacijski mandati izabrani s teritorije Grada Mostara kao cjeline. 26 mandata iz višečlanih izbornih jedinica za Gradsko vijeće Grada Mostara raspodjeljuje se na sljedeći način: I. izborna jedinica (gradska područja Jugozapad, Stari Grad i Središnja zona) bira 14 vijećnika, II. izborna jedinica (Gradsko područje Zapad) 5 vijećnika, III. izborna jedinica (Gradsko područje Jug) bira 2 vijećnika, IV. izborna jedinica (Gradsko područje Jugoistok) bira 2 vijećnika i V. izborna jedinica (Gradsko područje Sjever) bira 3 vijećnika. Imajući u vidu ove odredbe navedeni amandman podrazumijeva model koji zadovoljava Odluku Ustavnog suda i koji nije u suprotnosti s Ustavom FBiH uz ispunjenje osnovnog cilja, a to je otklanjanje diskriminaciju koju je utvrdio Ustavni sud i reguliranje prava birača tzv. Središnje zone. Odredbe Ustava FBiH impliciraju kako se izbori za Gradsko vijeće trebaju provesti u okviru višečlanih izbornih jedinica, a što je u proceduralnom smislu već definirano postojećim odredbama Izbornog zakona BiH. Dodjela mandata na ovaj način bi također osigurala poštivanje odredbi o minimalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u Gradskom vijeću. Ovim postupkom bi se također u cijelosti poštovala odluka Ustavnog suda BiH uz nešto jednostavniji izborni postupak, objasnio je Džeba.

Prema njegovim riječima Gradski odbor SDA teško prihvaćaju bilo koji prijedlog koji do kraja implementira presudu Ustavnog BiH, uvažava poziciju srpskog naroda u Mostaru, jer nametnuta izborna pravila u kojoj su Bošnjaci imali veću vrijednost glasa sada više ne vrijede.

- Prema nekim istraživanjima skoro 70 posto građana Mostara želi izbore i nije im jasno kako politika mora raspravljati o onome što je Ustavni sud BiH presudio, utvrdio neustavnost i diskriminaciju, tvrdi Džeba. On tvrdi kako Mostar nije grad slučaj.

- Neki ga žele napraviti gradom slučajem. Mi se tako ne odnosimo prema našem gradu. U kontekstu Mostara Bosna i Hercegovina je slučaj jer se ne mogu provesti odluke i presude Ustavnog suda BiH niti je u stanju riješiti diskriminaciju i neustavnost, niti se poštuju uobičajena demokratska načela i univerzalne vrijednosti koja vrijede u Europi, naglašava Džeba.

Na upit vjeruje li da će se izbori, unatoč ovolikoj neizvjesnosti i isčekivanju ipak održati u Mostaru, kaže da dok god postoje rokovi, o kojima govori i Središnje izborno povjerenstvo, misli na skraćene rokove, on se nadam da će izbora biti.

- Zato se Gradska organizacija HDZ-a BiH Mostara sprema za izbore jer zaista vjerujemo u mogući fer i korektan odnos u BiH. Nije nam jasno zašto se Mostaru ne dopušta da ima demokratske izbore. Dovodi nas se u situaciju gdje se mi moramo dogovoriti koliko je 1+1. Matematika tu jasno kaže da je to 2, ali se izgleda i oko toga želi dogovarati i trgovati, rekao je između ostalog za politika24.net Damir Džeba.