FOTO  Brutalno pretučen profesor Slavo Kukić: Nalogodavci su oni koje već 20 godina kritiziram

Slavo Kukić, napad, Dragan Čović, Dario Kordić, Slavo Kukić, Slaven Bevanda, napad, Slavo Kukić, napad, Mostar, Slađan Bevanda, Slavo Kukić, HVIDRA, osuda

Za sad nepoznati napadač, nakon što ga je pretukao, izišao je iz ureda, a Kukić je uspio pozvati Hitnu pomoć koja ga je krvavog prevezla u Centar urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Napadač ušao s palicom na fakultet

Iako teško ozlijeđen i još uvijek u šoku, profesor Kukić je, usprkos početnom protivljenju iz bolnice, u izjavi novinarima ispričao detalje napada istaknuvši kako je ovo "povratak fašizma na ove prostore za koji smo mislili da je definitivno za sva vremena pobijeđen i kako se čini da ulazimo ponovno u vrijeme kad on cvjeta".

-Bio sam na fakultetu na kabinetu i ispunjavao prijavnice studenata koji su položili ispit. Uđe čovjek koji je imao otprilike 185 centimetara visine u crnim hlačama i majici: "Profesor Kukić?". Ja kažem: "Izvolite." On ide prema meni i izvadi palicu od 60 centimetara i udari me po glavi. Ja sam se skočio sa stolice, ali me je on udarao. Dok smo se gurali, on me je uspio srušiti. Nekako sam se uspio podići i krenuo se, jer nije bilo druge, s njim ponovno gurati - ispričao je za Dnevni list profesor Kukić. Napadač je, nakon što se profesor Kukić krenuo opirati napadu, krenuo bježati, a profesor Kukić je ostao u svom kabinetu i nazvao Hitnu pomoć.

-Ključ njegovih kola je ostao. Ispao mu je u tom hrvanju. Predao sam taj ključ policiji i nadam se da će ga pronaći, kazao je za Dnevni list profesor Kukić. Policija je, kako neslužbeno doznaje Dnevni list, pronašla automobil i odmah utvrdila u čijem je vlasništvu, ali počinitelj još uvijek nije bio uhićen.

Politička pozadina

Sam profesor Kukić je rezolutan.
-Ne radi se o tom čovjeku. To je jedan idiot koji je izvršio dodijeljeni mu posao za stotinu maraka. Problem su naručitelji. Mislim da su naručitelji tamo među onima koje ja kritiziram zadnjih 20 godina, oni koji pokušavaju sustavom zastrašivanja osoba kao što sam ja zastrašiti i sve ostale, naglašava profesor Kukić i poručuje kako, što se njega tiče, nisu uspjeli. Naglašava kako će nastaviti djelovati kao što je i do sada djelovao.

-Ja se takvih ne bojim. To su ljudske šuge i civilizacijski otpad i neću sebi nikada dozvoliti da me zastraše. Nisu me uspjeli zastrašiti ni u vrijeme rata, neće uspjeti ni sada, istaknuo je profesor Kukić. On u ovome vidi apsolutno političku pozadinu.

-Pitala me je policija mislim li da to ima neke veze sa studentima. Ovo nema nikakve veze sa studentima. Ja sam sa svima njima u jako korektnim relacijama. Ovo je apsolutno politička pozadina, kazao je profesor Kukić. Kao jedan od povoda kaže kako bi mogla biti i njegova prekjučerašnja izjava na jednoj televiziji "kako se normalan narod ne smije ponositi osobama kao što je Dario Kordić i drugi osuđeni ratni zločinci, odnosno da bi oni koji nastupaju uime naroda ne bi trebali sudjelovati u njegovim dočecima".

-Ovo je očito "poklon" za tu moju izjavu od onih koji su te dočeke organizirali i u tome izravno sudjelovali, ocijenio je profesor Kukić.

Vladanje logikom straha

Upitan da točno imenuje tko su nalogodavci, profesor Kukić je rekao da ne može i da bi bio grijeh upirati u bilo koga.

-Sasvim je izvjesno da su u pitanju ideologije koje kritiziram već 20 godina. Cijenu nisam platio u ratu, ali, evo, sad jesam. Izgleda kako sve dođe na red - kazao je Kukić.

Upitan kako komentira napade na svako kritičko mišljenje prema vladajućim elitama, budući da je u veljači u Mostaru napadnut i pretučen i profesor Josip Milić i kako je moguće da se to događa toliko godina nakon rata, profesor Kukić je istaknuo kako tamo gdje nemate elementarne građanske sigurnosti i tamo gdje se vlada logikom straha moguće sve.

-Profesor Milić i ja smo živi dokazi. Ako mogu izudarati sveučilišnog profesora i akademika kakav je problem sutra izudarati bilo koga, istaknuo je profesor Kukić. Na kraju je, pomalo kroz smijeh kazao kako mu je glava tvrda i da je, izgleda, bosanska.

-Dobro sam. Ostat ću na promatranju. Ima tu dosta šavova, udaraca, krpili su mi glavu... Ovo uopće nije bio nimalo nježan susret. Sad ću vam pokazati... Bože moj! Narod bi rekao: "Izdržao je Mujo i gore, izdržat će i ovo - kazao je na kraju profesor Kukić.

Dnevni list