U Vitezu predstavljen roman prvjenac Anite Martinac

anita martinac, Vitez
...proteklog su četvrtka organizirali predstavljanje romana prvijenca „Medaljon", autorice Anite Martinac iz Mostara. Naime, Anita je do sada uglavnom pisala poeziju i u periodu 1994. - 2015. objavila je 6 zbirki.

Unatoč brojnim priznanjima i nagradama koje je dobila za svoju poeziju, njezin roman prvijenac „Medaljon" pobudio je još veći interes i zanimanje čitatelja u BiH i u Republici Hrvatskoj, pa je, kako je rečeno, u prošloj godini „Medaljon" bio najčitanija knjiga u Hrvatskoj. Razlozi za to su, svakako tematika romana - partizansko-komunistički zločini nakon završetka II svjetskog rata te kako je u recenziji napisao fra Miljenko Stojić, književnik i publicist, „...dobri hrvatski književni jezik, lagani stil, vještina pera..."

„Ovo je sedamdeset godina čekana i napokon dočekana dokumentirano-romansirana prića o događajima koji kao da su se zbili na nekom drugom planetu. A dogodili su se u zapadnoj Hercegovini koja je isto toliko godina tretirana kao nepoželjna kriška ove zemlje, potpuno izvađena i naprasno bačena u svemir zaborava", napisao je književnik i novinar, Dragan Marijanović.

Vrlo pohvalno o knjizi, o zločinima počinjenim nakon II svjetskoga rata, što je desetlječima bila tabu-tema govorio je predstavljač, Anto Zirdum, književnik iz Viteza. Istaknuo je kako ovaj roman, njegova tematika, sličnost..., potvrdu ima i na svakom dijelu Bosne gdje žive ili su nekada živjeli Hrvati.

„Roman Anite Martinac „otkriva" ono što se nije smjelo znati, ili što se znalo a nije se smjelo govoriti, i poziva, upozorava na nužnost otkrivanja i javnosti prezentiranja istine, bez riječi mržnje, spominjanja osvete - tek da se zna, da se nikada ne zaboravi"

Prigodno je govorila i autorica i na kraju zaslužila burni dugotrajni pljesak okupljenih. A lijepom, zanimljivom kulturno-povijesnom ugođaju svojim nastupom dali su i mladi glazbenici HKD Napredak, podružnica Vitez.

vitez.info