FOTO   Svečano otvoreni 12. Didakovi Dani; Predstava Učiteljice napunila Kosaču

učiteljice, studentski zbor
...kulturna manifestacija posvećena liku i djelu fra Didaka Buntića, istaknutog hercegovačkog franjevca. Tijekom svečanosti otvorenja manifestacije nazočnima su se obratili Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba. Čast da otvori ovogodišnju manifestaciju pripala je predsjedatelju Predsjedništva BiH dr. Draganu Čoviću.

Prilikom otvaranja manifestacije dr. Čović je kazao kako je fra Didak Buntić puno učinio za ljude na ovim prostorima Hercegovine u vremenima koja su bila izuzetno teška za stanovništvo. Posebno je naglasio da se ovakve manifestacije i organiziraju, kako bi se sačuvalo sve ono što je fra Didak ostavio iza sebe.

„Siguran sam da fra Didak nije bio samo svećenik i fratar, nego i prosvjetni djelatnik i učitelj ili diplomat i političar, humanist. Prava vrijedost onoga što nam je on slao u to vrijeme i danas ima iznimnu vrijednost", kazao je dr. Čović.

„Neka 12. dani budu poruka da se na idućoj obljetnici još više okupimo, jer fra Didak nije samo svećenik i običan mali čovjek s Paoče, on je jedna velika ljudska gromada Bosne i Hercegovine i širih prostora, zbog toga čini mi jednu posebnu prigodu otvoriti 12. Didakove dane", rekao je dr. Čović na službenom otvaranju.

U glazbenom dijelu nastupili su članovi Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, a program su vodili Sanja Pehar i Dragan Soldo.

"Učiteljice" napunile Kosaču do posljednjeg mjesta

Nakon svečanosti otvaranja izvedena je i premijera kazališne predstave „Učiteljice", za koju se u Velikoj dvorani Kosače tražila stolica više. Tekst za predstavu napisao je profesor dramaturgije Dragan Komadina, a gumac HNK Mostar Robert Pehar potpisuje režiju. Predstavu su izveli članovi dramske sekcije HKUD-a „Didak" župe Gradnići.

Radnja predstave se zbiva u ljeto 1916. godine, u teškom razdoblju I. Svjetskog rata, suše, gladi, nepismenosti. Dvije obitelji suočavaju se s nevoljama koje je donijelo to vrijeme. Žena kao simbol snage i izdržljivosti i naravno fra Didak koji je srce cijele priče.

Predstava je tijekom svog trajanja izmamila i smijeh i suze prisutnih, a gledatelji su se uglas složili kako su "Učiteljice" nešto najbolje što su do sad pogledali. Čestitamo članovima dramske sekcije HKUD-a Didak na fantastičnoj izvedbi, a ujedno se nadamo kako će ova predstava biti prikazana u mnogim gradovima diljem Europe, jer ona to zaslužuje.

FOTO I TEKST: Brotnjo.info