Predstava Meštar HNK Mostar u Brčkom i Tuzli

HNK Mostar, meštar ,  Velimir Pšeničnik Njirić , meštar , Brčko, Tuzla, HNK Mostar
Predstava će u Brčkom biti odigrana u sklopu manifestacije „Proljeće u gradu" u četvrtak 26.05.2016. Manifestacija "Proljeće u gradu" koja se održava od 15.05. do 15.06.2016. u bogatom programu uz „Meštra" HNK Mostar, ima predviđene predstave Pozorišta Beograd, Teatra Exit uz Zagreba te Narodnog pozorišta Tuzla i Teatra kabare Tuzla, kao i brojne likovne izložbe i koncerte.

Nakon Brčkog, predstava će u petak 27.05.2016. gostovati u Narodnom pozorištu Tuzla u okviru programa „HNS plus". Organizator projekta „HNS plus" je Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje GV HNS BiH.

---------------

Predstava „Meštar" nastala je u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Matice hrvatske Mostar. Glumac HNK Mostar Velimir Pšeničnik Njirić ovom predstavom obilježava 40 godina svog glumačkog rada. Pored toga što igra naslovnu ulogu. Velimir Pšeničnik Njirić je i redatelj predstave s kojom je 1971. godine, odigravši ulogu Cosme, započeo svoju karijeru glumca u Studentskom eksperimentalnom kazalištu u Zagrebu.

„Meštar" Nedjeljka Fabria, drama iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća, vječna priča o odnosu puka i umjetnika, kao i velikog vođe i umjetnika, smještena je u vrijeme života i smrti genija renesanse Michelangela Buonarotija, kipara, slikara, graditelja, pjesnika.

U predstavi igraju : Robert Pehar, Miro Barnjak, Angela Bulum te Velimir Pšeničnik - Njirić u ulozi Meštra.