Anđelina Brko najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji

Hrvatica u narodnoj nošnji, smotra izvornog folklora, KUD Dinara iz Livna, tradicija i kulturna baštinu, Izbor najljepše Hrvatice
Anđelina Brko iz Kaštel Kambelovca najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji, izabrana u nedjelju navečer na jubilarnoj, 50. smotri folklora Brodsko kolo. Tešku odluku o najljepšoj između 29 lijepih djevojaka u živopisnim nošnjama koje su u pratnji osječkih Sokolova prošetale pozornicom u prijelijepom prostoru barokne brodske Tvrđave, donio je tročlani stručni sud (etnolozi Vesna Zorić i Zvonimir Toldi te Milka Đurković), a lentu pobjednici uručila je prošlogodišnja ljepotica Kristina Kruhan. Izabrane su i prve pratilje - Ivana Kljajić iz Dervente, Marina Marinić iz Gundinaca i Marina Vukadin iz Livna, a titule druge pratilje pripale su Moniki Subotnik iz Sesveta, Ana Mariji Baotić iz Županje i Ivani Svetić iz Široke Kule kod Gospića.

Izbor najljepše Hrvatice najatraktivniji je dio središnjeg programa ove najstarije smotre folklora, koja je doživjela 50. rođendan, a posebna je po tome što programi traju cijele godine, što promovira tradicijska glazbala, pjevačke skupine, prekrasne nošnje, čuvajući tradiciju i kulturnu baštinu.

Ipak, smotra izvornog folklora "Šokadijo sve ti je na glasu" program je koji obilježava Brodsko kolo, a prethodio je izboru ljepotice nastupom 20 najboljih KUD-a iz Brodsko-posavske županije. Svako se društvo predstavilo pjesmama i plesovima iz svog mjesta u autentičnoj odjeći. Poznati etnomuzikolog Mihael Ferić primjećuje sudjelovanje mnoštva novih društava i puno mladih ljudi, dobrih svirača. "Malo je županija koje bi mogle same napraviti smotru", kaže. No ima i primjedbi: "Na ovoj, kao i na ostalim smotrama, pjevanje je uglavnom loše. Razlog tome je što ljudi danas uglavnom slušaju, a ne pjevaju, u školama je glazbeni sveden na jedan sat, a u vrijeme Marije Terezije bila su dva... I to je vrlo kompleksan problem." Nakon izvornog folklora, Brođanima su se odabranim programima predstavili KUD-ovi iz Zagreba, Petrovog Polja, Sesveta, Kutine, Siska, Pečuha (Mađarska)..

- U središnjem programu sudjelovalo je više od 1.400 folkloraša, a kroz godišnje programe ukupno ih je uključeno više od 5.500. Ove godine imamo više programa, a kvaliteta je značajno veća - smatra Josip Perčević, predsjednik Folklornog ansambla Broda, domaćina ove manifestacije.

Unatoč crnim oblacima, u nedjelju se nebo smilovalo pa je manifestacija završila uz svirku i veliko zajedničko kolo svih sudionika.

U petak navečer godišnjim se koncertom predstavio Folklorni ansambl Broda sa svim uzrastima, a na subotnjoj Folklornoj večeri svoje folklorno umijeće pokazalo je deset KUD-ova, čuvajući slavonsku, međimursku, podravsku, posavsku, ukrajinsku... tradiciju.
Ni u Galeriju ni u Muzej

Među brojnim gostima koji su prvi put na smotri članovi su KUD-a Sesvete i KUD-a Dinara iz Livna. Oduševljeni su Gradom i baroknom Tvrđavom, no žao im je što usput nisu uspjeli pogledati jedan od najljepših muzeja suvremene umjetnosti, Galeriju Ružić, kao ni Muzej tambure, jedini u Hrvatskoj, koji su smješteni u Tvrđavi, a čija su vrata (nismo uspjeli otkriti čijom krivnjom) ostala zatvorena za posjetitelje. I to je pravi propust i šteta.
Nitko iz Ministarstva i Županije

Primjedba domaćina je kako unatoč pozivu na jubilarno Brodsko kolo nije bilo nikoga iz resornog ministarstva, a sramotno je što se nije pojavio nitko od predstavnika Županije na županijskoj smotri izvornog folklora. "U vrijeme bivše države, kada sam vodio tu smotru, čelnici grada i općine otvaranje su smatrali velikom čašću", prokomentirao je Ferić. No dolazak na Brodsko kolo već godinama ne propuštaju Hrvoje Ivušić iz Dubrovnika i Ante Rajšić iz Radošića kraj Kaštela. Obojica obožavaju folklor, pogotovo slavonski, a ne mogu se odlučiti što im je najljepše - nošnje, pjesme, plesovi, veselje... Sve je prekrasno, kažu, i zato štede cijele godine kako bi došli do Slavonije.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje


glas-slavonije.hr