FOTO/VIDEO  Nino Raspudić: Nema smisla puno gledati u mrak – držite se dobrih i mirnih ljudi, to će vam ojačati vjeru

Nino Raspudić, HŠK Zrinjski, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Željko Komšić, Nino Raspudić, Treći entitet, BIH, Nino Raspudić, Mostar, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Hrvati u BIH, Nino Raspudić, Treći entitet, Nino Raspudić, referendum, Nino Raspudić, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, Martin Raguž, Nino Raspudić, Sarajevo, predizborna kampanja, Nino Raspudić, Hrvatska, BIH, Nino Raspudić, BIH, izbori, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, predsjednički izbori, Nino Raspudić, Kolinda Grabar Kitarović, Nino Raspudić, kredit u švicarcima, kredit, priča hrvatske tranzicije, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Mostar, ante mostar, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Sarajevo, Nino Raspudić, Široki Brijeg, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Boris Dežulović, Nino Raspudić, grčka, Nino Raspudić, Sarajevo, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, vjera, Nino
"Kada malo promislim bolje o tom pitanju, zapravo se pitam mogu li uopće reći da vjerujem, jer onaj tko ima vjeru može premještati brda", odgovorio je poznati politički analitičar i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Nino Raspudić na glavno pitanje emisije ‘Zašto vjerujem'.

U emisiji Hrvatskog katoličkog radija koju je uredio novinar Ante Novak, Raspudić je potanko pričao o svojoj kršćanskoj vjeri, načinu na koji je doživljava i pokušava živjeti kao i o tome kako ju je stekao.

"Možda je bolje reći: Zašto sam otvoren prema vjeri. Jer nije vjera neka stečevina koja se može tek strpati u džep i onda osigurati mirnu i skladnu egzistenciju. U mom slučaju nije tako. Vjera je stanje neprestanog procesa, neprestane borbe sa sobom i onim oko sebe", rekao je Raspudić i dodao kako je imao sreću vjeru primiti odgojem i odrastanjem, a s druge strane ga je iskustvo uvida u humanističku i i filozofsku baštinu čovjeka sve više učvršćivalo u toj otvorenosti kršćanstvu.

Raspudić je progovorio i o svojim najranijim religijskim iskustvima, koje mu je posredovala baba, jer "babe su, na neki način, stup kršćanske civilizacije".

"Sjećam se dubokih mračnih noći koje sam prespavao kod svoje babe i molitve prije spavanja kao nekakvog pomirenja i sidra u tom prepuštanju. Ta sigurnost koju daje dječja molitva ostala mi je u sjećanju kao prvi, duboki religiozni temelj", rekao je.

Upitan što mu ojačava vjeru, Raspudić je odgovorio:

"Mene osobno najviše ojačavaju primjeri osoba velike vjere i njezini plodovi, prije svega vidljivi u miru i blaženstvu tih osoba. Okruženi smo prilično depresivnim ljudima, a onda vidite nekog spokojnog čovjeka koji ima sve probleme kao i drugi, ali odiše radošću. I onda shvatite da je izvor njegova spokoja - vjera. Treba se truditi biti u blizini takvih. Nema smisla dugo gledati u mrak, tražite svjetlo i takve ljude", poručio je.

Politički analitičar progovorio je i o onome koga smatra "najveći živim misliocem današnjice" - papi emeritusu Benediktu XVI. Njegova knjiga "Uvod u kršćanstvo" izvršila je veliki utjecaj na njega.

"Ona je nevjerojatan spoj rafiniranog analitičkog uma i elementarne jednostavnosti. Preporučio bih tu knjigu onima koji se smatraju kršćanima, pa i onima koji nisu vjernici, ali žele otvoriti uho za vjeru."

Nino Raspudić je pojasnio kako mu je trenutačno najdraži citat iz Biblije - "Draže mi je milosrđe nego žrtva", te zašto je to tako.

"Sve je više formalizma, a u tom se formalizmu gubi suština", rekao je te dodatno pojasnio kako doživljava milosrđe - kao elementarnu dobrotu prema onima najbližima, izazov koji se postavlja pred nas svaki dan.

Cijelu emisiju u kojoj Raspudić pojašnjava zašto vjeruje možete poslušati ovdje.

Bitno.net