Marin Topić: Okupacija u 26 slika

Marin Topić, Marin Topić, Herceg Stjepan Kosača, Marin Topić, Marin Topić, slagalica, tv 1, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, BIH, Herceg Bosna, Marin Čilić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, Marin Topić, bht, Marin Topić, zemlja humska, Marin Topić, Hercegovina, Mostar, Marin Topić
...iako sam znao kako će se sve to odigrati. Ali nemam pojma, nešto mi drago to gledati. Čovjek uvijek nešto novo primijeti i nauči. Ako ništa, dobro bi bilo Hrvatima da gledaju i da vide kako se vodi skupština. Čak sam jedno vrijeme pomislio da je vodi Krajišnik, kao što je vodio onu Skupštinu BiH i nikada je nije završio, a znam sam da će se ova završiti, jer ovdje su Srbi većinski i oni to znaju odigrati. Ali gledajući Televiziju RS-a, primijetio sam zanimljiv događaj, pa ću pokušati napraviti paralelu.

Dani ruskog filma u Trebinju

Znači, jučer su u Trebinju, po prvi put u Hercegovini, započeli Dani ruskog filma. I danas bi se upravo trebao igrati film „Admiral", da sam malo bolji s lovom, možda bih otišao do Trebinja. Da bude još zanimljivije, brdo dva iza Trebinja u Dubrovniku u luci Gruž već nekoliko dana je uplovio i usidren je talijanski nosač zrakoplova Cavour. I zanimljivo - admiral te talijanske flote, iako ga nitko nije ništa pitao, kaže da ovo nema nikakve veze s manevrima Srem 2014. koje izvodi ruska i srpska vojska. I te kako ima veze.

Smijenjen je američki ministar obrane Chuck Hagel, iako je bio republikanac, ali izgleda nešto se događa. Poslije novih izbora republikanci su preuzeli i Senat i Predstavnički dom Parlamenta. Prekjučer je donesena odluka da će američka vojska ostati još godinu dana u Poljskoj, Litvi, Estoniji i Latviji. Jučer su ruski graničari počeli blokirati granicu s Litvom, jer predsjednik Litve je rekao da će oni izvoziti oružje NATO saveza u Ukrajinu i normalno kako su Balkanci pametni idu s danima ruskog filma u Trebinju, a deset kilometara zračne linije nosač aviona NATO saveza. Budući da sam ja uvijek bio za Ameriku, mogu samo reći nikada ljepši kruzer nije uplovio u dubrovačku luku. I po meni je to prvi znak podrške Kolindi Grabar-Kitarović u ovim predsjedničkim izborima koji se održavaju za mjesec dana u RH. Prva prava podrška.

Piše Marin Topić/pogled.ba

Hoće li građani Republike Hrvatske izabrati Ivu Josipovića koji je nastavak boljševičkog zločinačkog pothvata Crvene armije i Rusije, ili će biti za NATO savez, gdje Hrvatska službeno pripada.

Uvijek sam volio reći da Franjo Tuđman nikada nije napravio nijedne strateške pogreške i da je najveći političar u hrvatskoj povijesti. U dobra doba sam ja u pravu, ali napravio je dvije greškice, a mogu biti ogromne. Godine 1994. kada je pokušao praviti lustraciju smjenom Mesića, Manolića i Boljkovca, nije je napravio do kraja nažalost, i ja mislim 1997. godine, a to je meni puno teža greška nego lustracija, kad je između Boeinga američke tvrtke za proizvodnju aviona i Airbusa, odlučio se za Airbus. I od tog dana Hrvatska propada jer se vezala uz Europu i europske države, koje su sve uskogrudne i nacionalističke, i Njemačka i Italija, i Francuska i Engleska. Umjesto da se okrenuo prema Americi koja je jedini vjesnik slobode u svijetu, a posebno na ovim prostorima.

Čujem legendarni Erdogan neki dan izjavio da su muslimani otkrili Ameriku, pa možda i jesu, tko će to znati. Ali vrijeme je da napokon Hrvati otkriju Ameriku i da shvate da mi osim Amerike nemamo nijednog saveznika na svijetu. I možda Vatikan kada papa nije Talijan.

Fra Ilija Živković savjetnik Bidena

I dođe jedna krasna vijest koju sam maloprije saznao. Fra Ilija Živković, koji je savjetnik američkog potpredsjednika Joea Bidena, nisam ni znao da je on katolik, i on je najviše lobirao da se Amerika uključi i završi rat na Balkanu. I Biden daje izjavu kojom pokušava prekinuti ucjenjivanje Rusije s plinom koje je protiv svih međunarodnih ugovora o trgovini i međudržavnom poslovanju. Europa mora sama organizirati svoj sustav energetske održivosti. Ključna zemlja za to je Hrvatska, to je Biden rekao sinoć u Istanbulu. Hrvatske treba biti glavna za transport plina, ne samo za regiju, nego za cijelu Europu. I na Hrvatskoj je povijesna šansa da to iskoristi. I da napokon prekine s komunizmom i Varšavskim paktom i tim istočnim blokovima, a ključni su izbori koji slijede za predsjednika.

Igrom te povijesne sudbine od '45. godine dosada u Hrvatsku se puno doselilo ljudi koji je ne vole, a tu su i ostali. Znači, Hrvatska ima milijun i tristo tisuća građana koji mrze sve što je hrvatsko i katoličko. I komunistima i SDP i Josipoviću ne treba nijedan plakat da sve te ljude izvedu na izbore. A desnica, ili taj demokršćanski pučki dio Hrvatske koji bi činio službeno dvije trećine, nikada ne može postići tu izlaznost. Jedina nam je nada da se Amerika uključi u izbore, ako mislimo napokon te komuniste skinuti s vlasti. Jer po europskim državama, oni će nas uvijek držati u raljama neke fiktivne, bivše Jugoslavije, i komunizma.

Lordan Zafranović i Miloš Forman

Kad sam vidio nosač aviona u Dubrovniku, odmah sam se sjetio Lordana Zafranovića i njegova filma Okupacija u 26 slika. Film je imao veliku gledanost u kinima, jer to je bila 1978. godina i utjecaj Zapada kod nas je bio velik, tada su bila djeca cvijeća koja su se borila protiv rata u Vijetnamu. Mi smo išli gledati, jer su se naše glumice počele skidati, gledati njihove guzice i sise. A film je bio o tome kako su fašisti razvratnici, kao što i jesu, ali nimalo manje od crvenih partizana. Dolazak Talijana 1941. godine u Dubrovnik kao povijesni film. Ta Nezavisna Država Hrvatska sve je bila samo ne neovisna, ne znam da su kontrolirali ijedan dio svog teritorija. Partizani koji su 1944. godine ušli u Dubrovnik, pobili su tada na otoku Daksi pokraj Dubrovnika oko 50 najuglednijih građana Dubrovnika. Ali ne bih sada pričao o tome i o našim navodnim antifašistima.

Kako smo se mi odgajani prije 35 godina. U isto vrijeme snima se genijalni film Miloša Formana „Kosa" o ratu u Vijetnamu. A da objasnim mlađim čitateljima da Amerika nije ušla u rat u Vijetnamu, da nije zamijenila Francusku, kompletan prostor jugoistočne Azije bi preuzeli komunisti, već su vladali Kinom, Sjevernom Korejom, Sjevernim Vijetnamom, već se širili prema Indokini. Da ona američka mladost nije izginula u Vijetnamu, komunizam bi, prema mome mišljenju, bio i u Indiji, te bi zauzeo kompletnu jugoistočnu sferu i nikad ga se ne bi planet Zemlja kutarisao.

I izgleda da ponovno nama moraju doći Amerikanci da se oslobodimo komunista, jer trenutačno stanje na Balkanu sve relevantne partije su za Tita i Jugoslaviju, a posebno u ključnoj zemlji koja je članica Europske unije i NATO saveza u Republici Hrvatskoj. Skidanjem komunista s vlasti u Republici Hrvatskoj daje se šansa prostoru Zapadnog Balkana i cijele regije da uđe u euroatlantske integracije i u civilizirani svijet da se napokon završi Drugi svjetski rat i socijalistička revolucija i da ove male državice nastale raspadom Jugoslavije prestanu glumiti politiku „nesvrstanih".

I samo ću na kraju citirati velikog Winstona Churchilla kad su ga pitali poslije završetka Drugog svjetskog rata tko će biti novi fašisti, on je to pametno rekao: „Novi fašisti će biti sadašnji antifašisti".

I za kraj puštamo pjesmu „Let the Sunshine In" iz najboljeg filma „Kosa" autora Miloš Formana, obvezno je poslušajte.