Marin Topić: Grmi ti odozgo, a ja ću odozdo

marin topić
A posebno u ovakvim vremenima. Narodu su obično draži sveci iz Staroga zavjeta, jer po Novom zavjetu niti se možeš osloboditi ljage, niti možeš napraviti svoju suverenost ni konstitutivnost bilo gdje.

Po Novom zavjetu, tko tebe kamenom, ti njega kruhom. A u Ilije je malo drukčije, ako ti njega kamenom, on će te udariti i toljagom, možda tokmakom. Zašto ovo govorim. Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i hrvatski narod u Republici Hrvatskoj i kompletna kršćanska civilizacija proživljava užasnu krizu. Samo ime Ilija znači Jahve je moj Bog,Gospodin je moj Bog, Ilija se borio protiv svih lažnih bogova, protiv svih „zemaljskih" autoriteta i nikada nije dao da se klanjamo lažnim bogovima i samo je htio da slavimo živoga Boga.

Vrijeme je od sv. Ilije

U kakvoj krizi danas živi čovječanstvo, a posebno mi Hrvati ovdje, trebao bi nam sv. Ilija bar u svakoj ulici, a da ne kažem u svakoj obitelji. Kada se sjetim sv. Ilije, sjetih se jedne istinite priče od prošle godine iz Mostara. Jedna ekipa je sjedila u restoranu Teniskog centra, a druga u Radobolji. I u ovoj ekipi na Teniskom bio je jedan moj prijatelj i obično se tu pričaju nestvarne priče. Kada se priča o Bogu, ne priča se o živom Bogu, nego se priča o Bogu kao apsolutu i takvim šupljacima. I bilo je tako jedno šareno društvo i razvila se neka priča i točno u ponoć, kada službeno stupa Sv. Ilija, grom je pukao takvom silinom, ali ne na njih gdje je i trebao, nego je pukao na križ na Humu. Poslije toga je trebalo tri mjeseca da se svjetlost popravi. Svi su zašutjeli, a to je bio samo mali znak opomene, a opet ih je križ spasio, da nije grom pukao u križ na Humu, pukao bi u njih. Pored onolike Franjevačke crkve i tornja i križa na Humu, nikada im ne pada na pamet da se zapitaju što to uopće znači, i ispade da nije Teniski centar pored Franjevačke crkve, nego je Franjevačka crkva pored Teniskog centra.

Još zanimljivija zgoda bila je u tom trenutku u restoranu Radobolja, gdje je sjedio moj prijatelj Uja koji inače ima krsno ime Ilija, a inače je krupan, snažan i kada malo popije, kritizira sve. I u tom trenutku kada je pukao Ilija Gromovnik, Uja je podigao glavu i rekao onim svojim grubim basom: „Grmi ti odozgo, a ja ću odozdo".

Hladni rat i propuh kuća s dvoja vrata

To vam je od Mostara zasad toliko, idemo sada vidjeti što se događa u svijetu. Vidim Barack Obama, predsjednik Amerike, poziva Europu da se probudi nakon ove tragedije koja se dogodila padom aviona nad Ukrajinom. Ovaj svijet je otišao k đavlu, nevina djeca, nevini civili stradaju, a Europska unija se ponaša kao da se taj rat događa na Marsu, na nekom drugom planetu. Obama govori Europi da se probudi, a ne znam što i da se probudi što može uraditi. Može samo vidjeti da se Europa ništa ne pita, da postoji samo Amerika i Rusija. A kada se dva slona biju, oni se malo ogrebu, a mrave izgaze. Europa inače voli glumiti da se nešto pita. Volim Angelu Merkel i Njemačku, ona je jaka gospodarski, ali nema svoju vojsku i oružje. I ona pokušava glumiti politiku s dvoja vrata. Isto tako još manja država je Srbija i njihov predsjednik Nikolić glumi da je njegova kuća s dvoja vrata. A gdje to ima, niti imaš vojsku, niti gospodarstvo i sada ćeš se ti pitati nešto. Svijet ponovno ide na podjelu i ponovne ide hladni rat, kao u onim crtanim filmovima Ledeno doba 1, 2 i 3. Moraš se opredijeliti.

Čak i poznati profesor iz Mostar prof. dr. sc. Mile Lasić pokušava se ne opredijeliti, a navijajući za Njemačku i govoreći za ovu vanjsku politiku SAD-a da se ponaša kao slon u staklari. Moj dobri profesore nije Amerika slon u staklari, vidjet ćeš ti kad slon siđe s vlasti što će biti. A slon je zaštitni znak demokrata. Vidjet ćeš kada se na vlast vrate pravi Amerikanci, oni kojima je simbol magarac. Demokrati samo zakuhaju i nigdje ništa ne riješe. No, da tu su jedan Reagan, Bush, ne bi sada avioni kao igračke padali s neba. Zato se strpimo još malo. Uvijek sam za Ameriku i Hrvatsku, ali nisam za administraciju koja je trenutačno na vlasti u tim državama. Jer to nije odraz onih ideala koje smo imali o Americi i Hrvatskoj.

Ja ću im samo dati savjet mog prijatelja Franje koji je u životu imao puno kafića i svaki mu je kafić bio s dvoja vrata. Glavna su mu vrata bila izlazna, tako da nikada nijedan račun nije platio, nikad mu nijedna inspekcija nije mogla predati račun. Doduše neke kafiće su mu zatvarali. Kafići su dobro radili, ali nije mogla dugo trajati ta poslovna politika. Tako da je moj prijatelj Franja sada jedan ugledni čestiti vinogradar i bavi se onim poslom kojim su se bavili biblijski ljudi.

Sarajevske čitluk-sahibije

Da vidimo što je novo smislila politička elita u komunističkom sarajevskom kalifatu. Po ovim listama što gledam, ponovno se sprema prijevara. Naravno zna se od koga, od dobrog pastira fra Luke Markešića koji 24 sata samo razmišlja kako da manjina vlada većinom i nema šanse da ti njega možeš prevariti. I što su sada smislili iz sarajevske kuhinje. Bošnjačku političku elitu čine dva bloka. Ovaj islamsko-komunistički čine Bakir Izetbegović i Zlatko Lagumdžija, a u drugom su Fahrudin Radončić i Željko Komšić koji je, čini mi se, malo evoluirao u toj demokraciji i napokon shvatio da je Bosna i Hercegovina država tri naroda. On i Fahro su postavili koliko-toliko normalne političke programe.

Puno se pojavilo kvazipolitičara, a te njihove prijave za predsjedničke kandidate su samo da bi se 15-20 dana prije izbora odrekli te kandidature i pozvali birače da daju svoj glas drugima. Zlatko Lagumdžija će pratiti kako stoji Izetbegović, jesu li mu blizu Fahro i Komšić. Bakir Hadžiomerović će odustati od predsjedničke kandidature za 60 sekundi, a ne za 60 minuta koliko je trajala njegova emisija na FTV-u. Komšić i Fahro će jedan drugome dati glasove, zavisi kome bude trebalo, ali neće se petljati u hrvatsko izborno tijelo što je veoma važno. Glasovi Zlatka Lagumždije idu u novu prijevaru i novu „genijalnu misao" kako prevariti Hrvate Hercegovine i središnje Bosne, gdje su oni većina. Tu je general HVO-a Živko Budimir, doduše on nije bio general kada se Herceg Bosna ni branila, ni pravila. On je više bio general kada se formirala Federacija, on bi trebao biti general Hrvatskog vijeća napada, a ne general Hrvatskog vijeća obrane. Njega je podržalo pet malih bošnjačkih stranaka koje su orijentirane lijevo. A tih malih pet stranaka ima oko 50.000 glasova, i on može nešto skupiti. Onda glasovi ovih naših čitluk-sahibija, odnosno onih hrvatskih stranaka koje se organiziraju, a znaju da ne mogu prijeći prag svoje kuće, a kamoli izborni prag. U Osmanlijskom Carstvu bilo je pravilo ako nešto dobro uradiš za sultana, on bi ti dao čitluk, što znači posjed.

Bošnjaci uvijek imaju 200.000 glasova koji im ne trebaju i preko kojih mogu birati predstavnike Hrvatima. Ovaj put će mjesto predsjednika pokušati uzeti preko Živka i tu će biti dosta Zlatkovih glasova, možda i neki glasovi od Martina Raguža. Raguž je dio njihove igre, i ako se ikada formira vlast. on će bit ministar vanjskih poslova. Njemu je bilo važno da ne bude s Hrvatskim narodnim saborom, jer kada bi išao s njim, HNS bi imao 180.000 glasova, te bi bio onemogućen prostor da se ikakva manipulacija može napraviti i Hrvati bi napokon sami sebi birali predstavnike u vlasti. Ali on ima obećanja od tih crvenih daidža i vjerojatno zbog toga ne nastupa s HNS-om. Njima je sada glavni zadatak da od ovih četiri-pet hrvatskih županija uzmu za Dom naroda troje predstavnika, jer imaju šestero sigurnih iz bošnjačkih županija. Martin će pokušati za njih uzeti jednog iz Posavske, a ovi drugi će pokušati preuzeti druga dva predstavnika iz hrvatskih županija. Tako da bi ta neka zamišljena koalicija „dobrog pastira" iz Sarajeva trebala imati devetero zastupnika u Domu naroda Federacije iz kojeg se bira predsjednik Federacije i vlast na državnoj razini. Hrvatski narodni sabor prema tome ne bi sudjelovao nigdje u vlasti osim u ZHŽ-u i eventualno HNŽ-u. Po toj politici Hrvati bi dobili četiri općine u ZHŽ-u, isto što im je davao Alija Izetbegović i Šešelj, legendarni srpski ekstremist. Sada se tu javlja samo jedan problem, kompletna vlast će biti pod muslimanskom kontrolom u Federaciji, a nakon ovoga i na državnoj razini. I normalno da će se Srbi ujediniti i neće htjeti sudjelovati u vlasti, gdje bi bili stalno preglasavani. I počet će disolucija i raspad Bosne i Hercegovine. Ali nije ni to problem, dapače, bilo bi mi jako drago da se taj monstrum raspadne. Problem će biti što nas legalnih predstavnika Hrvatskog narodnog sabora neće biti za pregovaračkim stolom, nego će nas predstavljati čitluk-sahibije i bošnjačke stranke. I zato, Hrvati, „Probudite se, nešto se dešava, vaša sudbina se rješava". A ja samo mogu moliti sv. Iliju: „Grmi ti odozgo, a ja ću odozdo".

Piše: Marin Topić/pogled.ba