Marijan Knezović: Kako bi trebalo izgledati pismo budućeg premijera Republike Hrvatske?

Marijan Knezović, Marijan Knezović, BIH, Marijan Knezović, irska, Marijan Knezović, BIH, Hercegovina, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, Marijan Knezović, BIH
...rade i bivaju izglasani ili koje na kraju krajeva i sami izglasavaju. U Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj to se ne očekuje, pa politički dužnosnici, upravo oni koji bi trebali biti matrica zdravog društveno političkog ponašanja, zakone krše. Kada bi to kršenje prestalo, onda bi sasvim sigurno mogli očekivati ovakvo pismo. Kao jedan od elemenata zdravog društva, ovo hipotetsko pismo lijep je pokazatelj koliko smo daleko od vladavine zakona, poštivanja drugih i drugačijih, političke samosvijesti i moralnoga legitimiteta.

„Poštovani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine,

Žao mi je što je vanjskopolitička suradnja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ugrožena. Također mi je žao što je razlog tomu kršenje osnovnih ljudskih prava državljanima Republike Hrvatske kao i svim Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Kao predsjednik Vlade koji je na demokratskim izborima dobio dužnost i odgovornost voditi Republiku Hrvatsku, dužan sam poštivati volju hrvatskoga naroda koja je ustoličena i u mnogim ustavnim i zakonskim aktima kroz Sabor svih građana. Stoga Vam moram odlučno priopćiti kako ću kao predsjednik Vlade poštovati hrvatske zakone i Ustav Republike Hrvatske. Odnosi se to na članak 10 hrvatskoga ustava koji me obvezuje da „štitim prava i interese" Hrvata izvan Republike Hrvatske, pa tako i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Također, u strategiji o održivom razvitku Republike Hrvatske, izglasanoj u saboru 20. veljače 2009. godine, jasno je naglašeno kako su područja o kojima smo dužni skrbiti kada se radi o Hrvatima izvan RH sljedeća: kultura i umjetnost, očuvanje hrvatskoga jezika, obrazovanje, znanost, školstvo i šport, zdravstvo, gospodarska i regionalna suradnja, mediji, demografija i druga područja od interesa.

Nažalost, apsolutno sve odrednice sustavno se krše. Kultura i umjetnost, sudeći po raspodjeli javnih prihoda, očito puno manje vrijede u kantonima s hrvatskom većinom. Očuvanje hrvatskog jezika je na zavidno niskoj razini, pa tisuće Hrvata u BiH nemaju priliku ni učiti svoj maternji jezik u svojoj domovini. Obrazovanje, znanost, školstvo, šport i zdravstvo su najbolji primjer kako se nepravedno dirigira proračunom na štetu Hrvata u BiH.

Mediji su također jedna stavka o kojoj smo dužni brinuti. Žao nam je što je Hrvatima iz BiH, a većina su i građani Europske Unije, oduzeto pravo na javni televizijski servis na njihovom, odnosno našem jeziku. Žao mi je što su i na Federalnoj televiziji, koja danas fungira i kao televizija Hrvata, njihov jezik, kultura i interesi besramno zanemareni. Uz tu i takvu politiku, koja me tjera da ovako interveniram, nije mi teško shvatiti zašto se broj Hrvata u BiH prepolovio.

Dužan sam spriječiti nastavljanje tog nepravednog procesa, tim više i zbog više od 70 članaka Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske koji je izglasan u Saboru 2011. godine, a objavljen 16. prosinca iste godine u Narodnim novinama. Tim više, kao prvi su navedeni upravo "pripadnici suverenoga i konstitutivnog hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini." Vjerujem kako su pravni stručnjaci koji su zakon pisali, kao i većina legalno i legitimno izabranih zastupnika koji su zakon izglasali, to učinili s razlogom. Nadam se kako razumijete moju dužnost da postupam sukladno zakonima države kojoj sam na čelu te se nadam kako ću vam biti primjer pomoću kojega ćete shvatiti važnost pridržavanja zakona.

Pozivam Vas, u najboljoj namjeri, da u Zagrebu održimo sastanak na kojemu ćemo pokušati ishoditi rješenja za koja vjerujem kako će biti i od Vašeg interesa budući da ovim putem kao premijer Republike Hrvatske prisežem kako ću u najboljoj namjeri zaustaviti svu suradnju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine vezanu za Vaše pristupanje Europskoj Uniji, a to će posebno doći do izražaja kada Bosna i Hercegovina započne pristupne pregovore, kao što ću prekinuti i sve ostale vanjskopolitičke veze. Nadam se da ćemo ovaj problem zajedno riješiti te nastaviti s njegovanjem stoljetne tradicije prijateljstva i suradnje između naših država, a sve to zbog zadovoljstva naših poštovanih građana koji su nam ukazali povjerenje.

S poštovanjem i nadom za dijalogom,

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske"

p.s. Budući da sam kao Hrvat u Bosni i Hercegovini naviknut živjeti bez prava, odričem se i autorskog prava na ovo pismo te ga budući premijer slobodno može potpisati i poslati u Sarajevo, Maršala Tita 16 ili može nastaviti kršiti zakon, kao i njegovi prethodnici.

knezevina.net