ZUVHGP: Gdje spava ministar Matić?

..., no da imaju informacije da osoba nije hrvatski branitelj te da je u više navrata prošao psihijatrijsko liječenje u bolnici Vrapče.
Nadalje, branitelji ističu kako nije dobro nagađati motive osobe za takav čin bez razgovora s njom te da takav način komunikacije vodi prema teorijama zavjere kojima nisu skloni.
Dalje u priopćenju su naveli su kako je, za razliku od njih, ministar Matić razvio teoriju zavjere o tome da je sve inscenirano kako bi se skrenula pažnja s medijskog linča upućenoga prema Đuri Glogoškom.

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti:

„Ministar Matić takvim izjavama samo zaoštrava situaciju i testira granice našega strpljenja. Također, ministar s takvima izjavama pokazuje da je podložan teorijama zavjere i ne samo da u njih vjeruje, već ih sam i potiče. No, kada pričamo o ovome incidentu treba se podsjetiti slučaja koji se dogodio na početku prosvjeda, kad se Damir Čakanić polio benzinom i zapalio. Damir nam je kasnije rekao da ga je na to ponukala izjava ministra Matića da braniteljska prava nisu dirana, a on sa 1100 kn opskrbnine spao na 800 kn i ono što je još gore povrijeđeno mu je dostojanstvo jer ga je ministar Matić iz Ministarstva branitelja prebacio na Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Ovo je njegova izjava: „Svojim činom želio sam upozoriti na nepravdu prema hrvatskim braniteljima. Više ne razmišljam o samoubojstvu, ali boli me arogancija ministra koji je nezainteresiran za branitelje, boli me nebriga za veterane, nezamisliva u zapadnom svijetu."

Ministar Matić izjavljuje da se prema njemu upućuju prijetnje i povezuje to s prosvjedom, što je apsurdno. Svaka osoba odgovara za svoje postupke i svatko tko prijeti drugoj osobi ilipotiče na mržnju prema drugoj osobi treba za to snositi odgovornost. Stoga ministar treba sve prijetnje prijaviti policiji, naravno ako je to istina, a ne preko medija pokušavati dobitisažaljenje javnosti. On, kao ministar u Vladi Republike Hrvatske, trebao bi znati da se ti problemi rješavaju u institucijama, a ne u medijima.

Hrvatski branitelji su ti prema kojima ova vlada u suradnji s određenim medijima potiče mržnju i poziva na linč. No, branitelji su odlučili te probleme rješavati unutar institucija i zato je podnesena kaznena prijava protiv premijera Milanovića radi poticanja na mržnju i nasilje prema hrvatskim braniteljima . Također ćemo podnositi kaznene prijave protiv svih onih koji u svojim izjavama i komentarima budu poticali na mržnju i nasilje prema nama. Branitelji su ti koji su se borili za to da se takvi problemi rješavaju unutar institucija i mi ćemo prijaviti, a dalje neka institucije odrađuju svoj posao.

Nadalje, ova medijska hajka prema Đuri, koja je inscenirana od strane plaćenih PR službivladajućih još je jedan pokazatelj kakvim metodama se služi Ministar Matić i na koje sve načine pokušava ocrniti 100% HRVI. Sporna kuća spominjana u medijima je dana na korištenje invalidima i uz to što je tamo prespavao Đuro, spavali su i drugi invalidi. Da se je ministar zauzeo za svoje branitelje i pokazao dobru volju prema rješavanju problema ne bi niti bilo potrebe za višemjesečnim korištenjem kuće.

Je li ministar svjestan zdravstvenoga stanja 100% invalida i njegovih potreba, je li svjestanda njihovo zdravstveno stanje zahtjeve posebne uvjete života? Je li svjestan na koji način 100% invalidi obavljaju svoje fiziološke potrebe? Je li pogledao one slike o dekubitusima koji se događaju invalidima? Postavit pitanje zašto Đuro spava u kući, a ne u šatoru ukazuje na to da ministar nikada nije niti ušao u bit problema koji muče 100% invalide.

Mediji se bave tim gdje spava 100% invalid , a ne bave se time gdje spava ministar Matić, ne bave se pitanjem na što je ministra Matić potrošio 400 tisuća kuna na službenoj kartici, ne bave se pitanjem zašto je Vinko Kovačić, bivši savjetnik za branitelje Ive Josipovića, sada na plaći savjetnika za branitelje u Ministarstvu branitelja. Od kuda se odjednom pojavila potreba za otvaranjem još jednoga savjetničkoga mjesta? Koje kvalifikacije ima Vinko Kovačić da bi zauzeo to mjesto u Ministarstvu branitelja i koje su točno njegove dnevne radne obaveze?

Zašto se ne postavlja pitanje gdje spava i u kakvome stanu spava gospođa Vesna Nađ?

Ministarstvo branitelja, kojemu je na čelu Matić, sudjelovalo je u izradi programskih dokumenata vezano uz EU fondove za razdoblje 2014.-2020. (Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.) u kojima je navedeno da je Hrvatska imala građanski rat, a naziv branitelji promijenjen je u „učesnici ratnih zbivanja" što otvara mogućnost da se pripadnici neprijateljske vojske pronađu unutar toga zakona, sada se čudi gdje je on to potpisao da je u Hrvatskoj bio građanski rat. Zna li ministar uopće što potpisuju ili potpisuje po nalogu bez čitanja, kad mu je ovako velika stvar promakla i ne sjeća je se. (O Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 već se u više navrata pisalo u medijima i jasno je vidljivo da su ti dokumenti potpisani i poslani prema EU).

Matić je obećao napraviti registar agresora, ali to nikada nije napravio. Pitamo se zašto!

Također, Matić izjavljuje da je on svoju invalidnost objasnio. Ne znamo gdje je on to govorio o svojoj invalidnosti, ali nikome još nije jasan taj njegov postupak prvobitnog dobivanjatako velike invalidnosti po osnovi PTSP-a pa naglo smanjivanje. Po kojim pravilnicima je to učinjeno? Koji liječnici su to odobrili? Radi istine, na koju se on često poziva, bilo bi dobro da jednom doista objasni, tako da svima bude shvatljivo i da bude transparentno, točno kojim zakonom ili pravilnikom je to regulirano. Ima li još slučajeva hrvatskih branitelja koji su imali invalidnost na osnovi PTSP-a 80% ? Što se događa s ostvarenim pravima na osnovu tako visoke invalidnosti kada ona odjednom nestane?