Zbog najskupljeg goriva u povijesti Hrvati po njega idu preko granice

Gorivo, brnzin, nafta, benziska pumpa, benzin, Federacija BIH, poskupljenje, Livno, pljačka, crpka, gorio, benzin, Gorivo, Hrvatska zemlja, poskupljenje, Gorivo, poskupljenje, FBIH, Gorivo, cijena, poskupljenje, Gorivo, potrošnja goriva, blokada, prijevoznici bih, BIH, prijetnja, Gorivo, akcize, Gorivo, nafta, Gorivo, cijene, FBIH, Gorivo, inspektori, Gorivo, cijene, poskupljenje goriva, poskupljenje, uvoz automobila, dizel vozila, dizel, Gorivo, Crna Gora zemlja, Bosna i Hercegovina, cijene
Reporteri Nove tv bili su u susjednim zemljama i usporedili cijene s onima u Hrvatskoj. Trenutačno Hrvati plaćaju najviše za benzin i dizel.

Slovenske benzinske postaje stanovnicima Rijeke i okolice najbliže su za kupnju jeftinijeg goriva. Razlika nije velika, 20-ak lipa, no obavi li se i druga kupnja - gorivo se isplati.

Mogli bi hrvatski trgovci naftnim derivatima ostati kratkih rukava i što se tiče turista. Slovenci, ali i drugi gosti biraju jeftinije gorivo pa mnogi prije puta u Hrvatsku - toče u Sloveniji.

Litra benzina u Sloveniji stoji 9 kuna i 89 lipa, u Bosni i Hercegovini 8 kuna i dvadeset lipa, Mađarskoj devet kuna i 53 lipe, a Srbiji 8 kuna i sedamdeset pet lipa po litri. U Hrvatskoj 10 kuna i 24 lipe.

OLitra dizela najjeftinija je u Bosni i Hercegovini, 8 kuna i dvadeset lipa, a najskuplja u Hrvatskoj devet kuna i 49 lipa. Stoga ne čudi što - Slavonci koji žive bliže granici toče u Srbiji.

Odličan promet ima benzinska postaja u BIH uz granicu blizu Metkovića. Jeftinije je gorivo i u Mađarskoj gdje tamošnji prijevoznici spuštaju cijene zbog pojeftinjenja.

I tako se cijene u Mađarskoj spuštaju, u drugim državama stagniraju, a samo u Hrvatskoj rastu - iako je ministar Maras izjavio da povećanje trošarina ne bi trebalo utjecati na cijenu goriva.
Što kažu gospodarstvenici i prijevoznici, hoće li doći do lančanih poskupljenja usluga, no najvažnije - povećanja cijena hrane? Na ovo pitanje odgovara reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen:

‘Podsjetit ću vas, kada cijene goriva rastu tada vrlo brzo rastu i cijene ostalih proizvoda. No, kada cijene goriva padaju te trendove ne prate ostali proizvodi.

Proizvođaći se tada pravdaju ulaganjem u kvalitetu, nove proizvode i slično.

S obzirom da je u Hrvatskoj u nekoliko dana gorivo poskupjelo za 50 i više lipa, što zbog trošarina, što zbog cijene nafte, najvjerojatnije, nažalost, možemo očekivati i povećanje cijena ostalih proizvoda koji ovise o cijeni goriva.

Prijevoznici su, podsjećam, najavili prosvjede zbog visokih cijena goriva, a isto tako su rekli da će u svoja vozila točiti izvan Republike Hrvatske, u drugim, susjednim zemljama, jer tamo je jeftinije.'