Zašto je Vesna Pusić najopasnija osoba u Hrvatskoj

Vesna Pusić zamjerila je Kolidni Grabar Kitarović zaokret prema Njemačkoj, jer ona je zagovornica britanske politike i uz njihovu pomoć želi otići u UN prije slijedećih izbora.

Proteklih nekoliko dana hrvatska javnost svjedoči otvorenom ratu kojega je s novoizabranom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović započela ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. S visoka, omalovažavajući funkciju predsjednika Pusić je dobro upućenom dijelu javnosti dala do znanja da ne nastoji odustati od potpore politici Velike Britanije, a u skladu s time Grabar Kitarović mogla bi joj stvoriti probleme zbog najave da će obnoviti dobre odnose s Njemačkom. Da je Pusić zajedno s predsjednikom na odlasku Ivom Josipovićem perjanica britanske politike ugledni profesor Zdravko Tomac progovara godinama. U prilog njegovoj tezi idu brojni potezi kojima si je Pusić priskrbila naziv ministrica regiona.

Mnogo je zbivanja koja upućuju na njezinu sklonost britanskoj politici. No, karte je do kraja otvorila onoga trenutka kada je u Bruxselles kao stav Hrvatske za rješenje političke krize u BIH preko Dejana Jovića poslala zahtjev da se svim zemljama zapadnog Balkana spuste kriteriji za ulazak u EU. Inicijativi šefice diplomacija bez problema se priključio Dejan Jović, donedavni glavni analitičar predsjednika Republike koji se te funkcije domogao bez adekvatne sigurnosne provjere. Inicijativa ministrice Pusić i Dejana Jovića ima uporište u samo jednoj, jugoslavenskoj ideji. Uvesti što prije zemlje Balkana u EU te ojačati novi, stari regionalni EU centar - Beograd.

Za svoju inicijativu ministrica korijene ima u obiteljskoj lozi.

Naime, Jovićeva draga poznanica svjesna je da će Kukuriku koalicija izgubiti na sljedećim izborima pa sada traži novu poziciju uz asistenciju svojih britanskih prijatelja plasirajući kao hrvatske njihove ideje. Pusić je ljubimica nekadašnjeg britanskog ministra Williama Haguea, fascinirana je Carlom Bildtom jednim od glavnih poslušnika britanske krune koji joj je godinama bio politički mentor. Ipak, da bi se shvatio ključ njezinih stavova, valja malo dublje zagrebati, te cijelu priču povezati s bratom Zoranom Pusićem i ocem profesorom Eugenom Pusićem koji je prema svjedočenjima profesora izbačenih s Pravnog fakulteta nakon Hrvatskog proljeća 1971. godine uništio naraštaje studenata prava u Zagrebu.

Njime se svojedobno bavio i novinar Zvonimir Despot došavši tako do podatka da je otac Pusić u NDH bio sudac ustaškog suda. Ministrica Pusić kazala je tada da je i tada trebalo raditi. Ta drska izjava, ponajprije zbog tisuće nevinih žrtava koje su komunisti pobili nakon 8.svibnja 1945. godine zasmetala je malo kome u zagušenom hrvatskom medijskom prostoru. Oca Eugena od komunističke likvidacije i Križnog puta spasili su Englezi, a on je cijeloga života bio ucijenjen. Dobio je stan u Londonu, a s Britancima i njihovom strukturom povezao je svoju djecu preko elitnih stipendija koje su dobivali kao studenti u komunizmu. Kao štićenik Rikarda Langa, prof. Pusić u Jugoslaviji postaje vodeći teoretičar samoupravljanja i vodeći antinacionalist. Danas, godinama nakon toga Vesna Pusić najavljuje da nakon kraja ovoga mandata odlazi u UN. I u ostvarivanju toga cilja trebali bi joj pomoći njezini britanski prijatelji.

Autor: I.Delić/dnevno.hr