Zamrznula je posao u državnoj službi i otišla tamo zaraditi

putnik

... piva mladi odlaze i u želji da za mladosti upoznaju što više svijeta, a izbor im pada na Irsku, kažu mnogi, zbog sličnosti u mentalitetu i tradicionalne otvorenosti Iraca u prihvaćanju drugih naroda u svojoj zemlji, koja nam je za odlazak i rad još bliža zbog lanjskog ulaska u EU.

Jedan od glavnih razloga zašto se i brojni mladi Đakovčani odlučuju upravo za Irsku jest to što za rad u njoj nije potrebna radna dozvola.

Dok je neko vrijeme Đakovčanima za radni egzodus hit bila Kanada, pa Njemačka, sada je to Irska.

Za približno mjesec i pol put Dublina kreće i donedavni konobar od 30-ak godina. Svršeni je prodavač s desetak godina radnog staža, koji priznaje da mu je barijera to što ne zna engleski jezik.

"No upravo ga učim", kaže za Glas Slavonije. Samo on, ističe, poznaje bar 20-ak Đakovčana koji su otišli potražiti radnu sreću u Irsku. U njegovu okruženju prva je led probila sestra.

Velike mogućnosti za napredovanje

''Otišla je prije tjedan dana i kaže da je vrlo zadovoljna Dublinom. Ovdje radi u državnoj službi i na godinu je dana zamrznula posao i otišla u Irsku zaraditi jer je prethodno kupila stan na kredit. Otišla je uz osiguran posao što ga joj je pronašao prijatelj koji ondje već radi kao tajni kupac. Sestra zna dobro jezik i radit će probno na recepciji jednog hotela, a ondje su i velike mogućnosti za napredovanje. Smještaj je našla u jednoj privatnoj kući gdje iznajmljuju sobe'', ispričao je sestrine prve dojmove.

Nakon dolaska u Dublin on će, kaže, za 200 eura upisati tečaj za rad u zaštitarskoj tvrtki ili za rad na osiguranju, a razmišlja i o radu u ugostiteljstvu.