Zahvaljujući Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske ostajem u Hrvatskoj

Zahvaljujući Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske ostajem u Hrvatskoj
...u hrvatsko državljanstvo. Nathaliu Mocivuna Nascimento iz Brazila.

„ Sada sam napokon Hrvatica i to zahvaljujući trajnoj potpori Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske - s ponosom je rekla Nathalia i dodala kako upravo zahvaljujući toj potpori ostaje živjeti u Republici Hrvatskoj. „ Vjerujem i kako će moja obitelj koja živi u Sao Paulu uskoro doći za mnom".

Dvadesetogodišnja Nathaliu Mocivuna Nascimento je studentica prve godine Tekstilno- tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Polaznica je programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj, kojeg provodi Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. „ Prije dolaska u Zagreb nisam znala riječi hrvatskog, a dana slušam sva predavanja i polažem ispite na hrvatskom jeziku." - pohvalila se Nathalia, čiji su pradjed i prabaka prije 100 godina s Korčule otišli u Brazil.

Predstojnica Krstičević čestitala je Nathaliji i pozdravila njenu odluku o ostanku u Republici Hrvatskoj. „Uistinu možemo biti zadovoljni rezultatima programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj. Sve više i više naših stipendista, Hrvata izvan Republike Hrvatske koji su treća ili četvrta generacija iseljenika, osim što nauče jezik, ostaje i živjeti u domovini svojih predaka. Stoga ćemo nastaviti unapređivati sustav učenja hrvatskog jezika kako to ne bi bila prepreka za odluku o povratku" - dodala je predstojnica Krstičević, koja je Nathaliji poklonila knjigu „Hrvatska - zemlja i ljudi".

Osim stipendije za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske pomagao je Nathaliji i u postupku dobivanja hrvatskog državljanstva.