'Za dom spremni' na splitskom spomeniku

hos, za dom spremni, Split
Prije nepunih 11 godina, Vlada Ive Sanadera je na izvanrednom zasjedanju u kolovoškoj noći donijela iznenadnu odluku - spomenici ustaškom ministru Mili Budaku u Svetom Roku i zapovjedniku Crne legije Juri Francetiću u Slunju morali su biti hitno uklonjeni.

Njihovo postavljanje suprotno je izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske i šteti ugledu i interesima RH koje je Vlada dužna štititi, stajalo je u priopćenju iz Banskih dvora. Već drugog dana, nadležne službe su provele odluku i uklonile oba spomenika.

Kako doznajemo, u dijelu današnje Vlade vrlo ozbiljno se razmišlja o tome da slična sudbina zadesi i spomenik HOS-a u Splitu koji je prije nekoliko dana pod okriljem noći "umjetnički" preuređen tako da je u njega umjesto imena bojne, uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Iz Vlade će, ukoliko inicijativa bude prihvaćena, biti prvo poslan upit Gradskom vijeću Grada Splita o tome je li spomenik, ovakakav kakav je sad, u skladu s odlukom Gradskog vijeća o njegovom postavljanju. Ukoliko odgovor bude negativan, bit će preporučeno gradonačelniku Ivi Baldasarau (koji je inače član SDP-a) da krene u uklanjanje cijelog ili dijela spomenika.

Ukoliko, pak, odgovor bude da je spomenik i ovakav, s ustaškim pozdravom, u skladu s odlukom Gradskog vijeća, onda će Vlada tu odluku ukinuti, pa će se, za eventualno uklanjanje spomenika sačekati pravorijek Visokog upravnog suda.

Pritom će se zasigurno pozvati, osim na izvorišne osnove Ustava, poput Vlade Ive Sanadera u odluci iz 2004. godine i na prekršajni nalog zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva koji je podignut protiv nogometaša Josipa Šimunića, nakon njegovog poznatog "Za dom spremni" performansa na stadionu Makismir ujesen 2013. godine.

Valja podsjetiti da je krivnju na sebe za "intervenciju" na spomeniku u Splitu javno preuzeo splitski gradski vijećnik Hrvatske čiste stranke prava, Luka Podrug i da se o svemu očekuje pravorijek lokalne policije i DORH-a.

novilist.hr