Vukovar: Otkrivena spomen obilježja Petru Kačiću i Velimiru Đereku-Sokolu

Vukovar, spomenik
... izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde-Grabar Kitarović Ante Deura, pomoćnika i izaslanika ministra branitelja Stjepana Sučića, predstojnika Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa te brojnih branitelja i uzvanika.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je ovaj čin samo dio onoga što možemo učiniti kako bismo odali počast istinskim herojima grada Vukovara. Gradonačelnik se također zahvalio svima koji su prisustvovali ovoj svečanosti, a prije svega zahvalio se pukovnicima Petru Kačiću i Velimiru Đereku. „Cilj ove svečanosti je ukazati na vječnu zahvalu herojima Vukovara koji su dali najvrijednije za svoju domovinu, a to je život", dodao je Ivan Penava, gradonačelnik grada Vukovara.

Okupljenima se obratila Irena Kačić, supruga poginulog pukovnika Petra Kačića. „Zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji postavljanja ovog spomenika na mjesto pogibije mog supruga. O herojskom činu Petra ne mogu govoriti, to najbolje znaju njegovi suborci, ali ovaj spomenik je dokaz kako Vukovar nije samo grad heroj nego i grad heroja. 25 godina je prošlo, ali nikad nije kasno zahvaliti svima onima koji su dali svoje živote kako bi se obranio Vukovar i Republika Hrvatska", rekla je Irena Kačić te potom otkrila spomenik zajedno sa kćeri Silvijom Sabljak.

Nedugo nakon otkrivanja spomenika pukovniku Petru Kačiću, upriličeno je otkrivanje spomenika pukovniku Velimiru Đereku na samo pedesetak metara udaljenosti.

U sklopu svečanosti nazočne je svojim obraćanjem dirnula sestra poginulog zapovjednika Đereka, Rajka Mikulić. „Velimir je u Vukovar došao kao dragovoljac. Nitko ga nije zvao ali on nije mogao ostati u Zagrebu dok se krvari za Hrvatsku. Pokušala sam ga odgovoriti od odlaska u Vukovar ali on nije odustajao. Bio je spreman poginuti. Govorio je da se Hrvatska ne brani na Trgu bana Jelačića nego na njezinim granicama. Otišao je s krunicom u pakao Vukovara i na put bez povratka", objasnila je Rajka Mikulić te se zahvalila gradonačelniku Penavi i suborcima koji su ovim činom očuvali sjećanje na njezinog jedinog brata te potom zajedno sa sestrom Senkom Jelavić otkrila spomenik.

Molitvu je predvodio fra Vjenceslav Janjić nakon čega su nazočni podno spomen obilježja položili cvijeće i upalili svijeće.

Spomen obilježja nastala su na inicijativu gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave, Savjeta branitelja Grada Vukovara te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u cilju odavanja počasti palim herojima u obrani grada Vukovara.

Riječ je o unificiranom spomeniku čiji je autor vukovarski branitelj Dubravko Duić-Dunja čije djelo je i Spomen obilježje na mjestu pogibije Blage Zadre, otkriveno u listopadu prošle godine. Kao Zadrin i ovaj spomenik izrađen je od inoxa, čime se šalje poruka o vječnosti kako samog materijala tako i vječnosti heroja Domovinskog rata. Imena pukovnika Petra Kačića i Velimira Đereka svijetle u mraku te se svjetlost diže prema nebu.

PUKOVNIK PETAR KAČIĆ

Petar Kačić, rođen je 16.listopada 1947. godine, a poginuo 2. listopada 1991. godine. Bio je jedan od najvećih junaka obrane Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Tijekom svog junačkog ratnog puta i brojnih vođenih borbi s ciljem obrane Sajmišta i Vukovara od neprijateljskih razaranja i osvajanja, pukovnik Petar Kačić uništio je 22 neprijateljska tenka. Nažalost pogibijom pukovnika Petra Kačića tragedija za obitelj Kačić tu ne završava. Sin pukovnika Kačića, Igor Kačić ubijen je 20. studenog na Ovčari s još 200 civila, ranjenika i osoblja vukovarske Opće bolnice. Imao je 16 godina i bio je najmlađa žrtva isplaniranog pokolja na Ovčari.

PUKOVNIK VELIMIR ĐEREK

Velimir Đerek Sokol, rođen je 14. kolovoza 1965. u Vinjanima Gornjim kod Imotskog. Godine 1991. u doba velikosrpske agresije na Hrvatsku, Velimir je kao dragovoljac otišao u rat. Sudbina ga je odvela u razrušeni Vukovar. Ušao je u opkoljeni grad preko Bogdanovaca i bio je u posljednjoj grupi koja je uspjela ući Vukovar. U ratu se iskazao kao hrabar vojnik te je zbog toga dobio nadimak ''Sokol''. Braneći Vukovar, pogiba na Sajmištu 12.listopada 1991. od granate nakon čega je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom Bana Jelačića.

vukovar.hr