Vesna Balenović: Odluka o mojem razrješenju bila je očekivana

zviždači, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Vesna Balenović, Vesna Balenović, otkaz, Kolinda Grabar Kitarović, Vesna Balenović, Božo Petrov, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, interspar, Vesna Balenović, Kolinda Grabar Kitarović, pomilovanja, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, ina, zviždači
Naime, kroz četiri mjeseca koliko sam djelovala na Pantovčaku, Kolinda Grabar-Kitarović nije me pozvala niti na jednu tjednu koordinaciju, niti na jedan jutarnji brifing, kojima su redovito prisustvovali svi ostali savjetnici i povjerenici. To je veoma brzo potvrdilo moje sumnje da me je Predsjednica imenovala iz formalnih razloga, bez iskrene želje za suradnjom i namjere da stvarno pomogne zviždačima i bori se protiv kriminala i korupcije.

Odluku da poduprem kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović za Predsjednicu RH donijela sam nakon njezine izjave u jednom dnevnom tisku da će podupirati zviždače, vraćati ih na posao i nagrađivati. U predsjedničkoj kampanji obećala je na Pantovčaku oformiti i Ured za zviždače. Poslije tih obećanja, na moju preporuku uslijedila je masovna potpora zviždača i građana, pa smatram da su upravo ti glasovi donijeli prevagu u tijesnoj pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović.
Žao mi je zviždača i poštenih građana koji zbog svoje borbe protiv kriminala i korupcije trpe i očekuju pomoć Predsjednice, koja je izostala. Predsjednica se oglušila na sve moje zamolbe da me primi sa pojedinim zviždačima, da sasluša njihove probleme i pokuša naći rješenje. Shvatila sam da smo prevareni!

Na žalost, zbog potpune izolacije u kojoj sam bila na Pantovčaku od prvog dana, nisam imala prilike od Predsjednice zatražiti potporu donošenju Zakona o zviždačima, niti pitati što je s Uredom za zviždače, koji je obećala oformiti. Svakodnevno sam primala telefonske pozive i davala savjete zviždačima koji su dolazili u moj Ured.

Dosta bure, početkom lipnja izazvala je moja potpora i prijem u ured na Pantovčaku, pretučenog novinara i publiciste Željka Peratovića, koji godinama upozorava na povezanost UDBE sa ubojstvom hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića. Najstrože sam osudila napad na Peratovića i druge novinare i pozvala nadležne službe i institucije da se ne zaustave samo na utvrđivanju identiteta „batinaša", već da čim prije utvrde i tko su nalogodavci i privedu ih licu pravde. Izrazila sam sumnju da su u vezi s nekim bivšim stanarima Pantovčaka. Na žalost, Predsjednica nije željela primiti, niti saslušati pretučenog novinara Peratovića.

Silno negodovanje i zahtjeve za mojom smjenom Kolindi je uputio Stjepan Mesić, nakon što sam ga na jednoj panel diskusiji u Europskom domu prozvala suodgovornim za moralnu i materijalnu devastaciju Hrvatske. Mesić je na moja pitanja reagirao prilično nekulturno, uz mnoštvo uvreda demonstrativno se digao i izjurio iz dvorane. Za njime je solidarno otišla i bivša premijerka Jadranka Kosor. To je bio povod da me početkom lipnja Kolinda pozove k sebi u Ured i zaprijeti mi otkazom. Tom prilikom rečeno mi je da više nikad ne smijem napadati Mesića i da zaboravim da sam Vesna Balenović, da više nisam niti predsjednica Udruge Zviždač, već samo povjerenica Predsjednice za zviždače. Na te riječi Kolinde oštro sam se suprostavila i rekla da ću ostati Vesna Balenović kakva sam uvijek bila i da me nikakve titule niti imenovanja neće izmijeniti. Bilo mi je veoma čudno, s jedne strane zabranjivala mi je svaku slobodu i samostalno djelovanje, a s druge strane me nije primala i blokirala je moj rad u cijelosti. Tom prilikom postavila sam predsjednici „teško pitanje" kako konkretno misli štititi i nagrađivati zviždače? Kolinda je odšutjela, a odgovor nisam dobila, vjerojatno jer pitanje nisam najavila mjesec dana ranije, kako bi njezini savjetnici smislili odgovor. Nakon tog susreta s Kolindom postalo mi je jasno da Pantovčakom ne vlada Kolinda već Stjepan Mesić.
Podsjećam da je Kolinda ostala dužna Mesiću za jaku potporu pri imenovanju za veleposlanicu u SAD-u, nakon što je kao ministrica dobila izgon iz Sanaderove Vlade i nakon što joj je zaprijetio kraj političke karijere. Shvatila sam da Kolinda svoje osobne dugove koje ima prema Mesiću prelama preko mene i drugih zviždača.

Svoje negodovanje statusom na Pantovčaku izrazila sam intervjuom u tjedniku Globus od 5. lipnja pod naslovom „Najviše se družim s paunom, Kolindu nisam vidjela od 19. ožujka" i tekstom u tjedniku Nacional od 21. srpnja pod naslovom „Zvižduk s Pantovčaka". Kolindini mentori su se prepoznali i očito na koncu „pukli" na tekst objavljen prekjučer na portalima pod naslovom „U Đurekovića je pucala Udba, a u Vesnu Balenović hrvatska pravna država". To je bio konačni okidač za odluku o mom razrješenju koje je Kolinda poslušno odradila.
Donacije o kojima je govorila Predsjednica su normalan transparentan oblik financiranja svih udruga civilnog društva i one nikako ne mogu narušiti ničiju vjerodostojnost i nepristranost. Dapače, svaka donacija, pa i donacija INE Udruzi predstavlja priznanje za postignute rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, te zaštiti ljudskih i radnih prava građana. Ne radi se o donaciji opskurnih likova, niti sumnjivih firmi, već o donaciji vodeće nacionalne naftne kompanije sa točno utvrđenim kriterijima i pravilima doniranja sredstava. Na koncu, nije sporna donacija INE Udruzi Zviždač, već je sporno što kriminal u INI nije nikad procesuiran i što su odgovorni za kriminal INU napuštali nekažnjeni, s milijunskim otpremninama poput zeta Savke Dabčević Kučar Tomislava Dragičevića. Možda se upozoravanje na taj dio priče nije dopalo Kolindinom zaštitniku Mesiću.

Ako već Kolinda govori o donacijama, onda se treba podsjetiti milijunskih donacija i donatorskih večera koje je organizirala po ekskluzivnim hotelima, suprotno dosadašnjoj hrvatskoj političkoj praksi. Zna li Predsjednica porijeklo svake prikupljene kune? Zna li Predsjednica koliko je njenih donatora pod istragama Policije, DORH-a i USKOK-a? Zna li Predsjednica koliko je njenih donatora ovog tjedna odspavalo u Remetincu i koliko su pojedini novopečeni milijunaši i donatori ukupno odležali po zatvorima i na koje su se sve načine domogli bogatstva kojim raspolažu? Kako možemo biti sigurni da Predsjednica u određenom trenutku neće morati uzvratiti protuuslugom svojim donatorima? Kako možemo biti sigurni da Predsjednica neće zbog svojih financijera prekoračiti i zloporabiti svoje ovlasti? Pitam se tko će onda voditi državu? Predsjednica ili onaj tko više uplati? Pitam se hoće li Predsjednica na koncu uspjeti sačuvati minimum vjerodostojnosti i nepristranosti, o kojoj govori? Hoće li postati Predsjednica poput lutkice na koncu ili na daljinski upravljač? Umjesto razrješnice koju mi je priopćila jučer, bi li onda bilo moralnije, da sama podnese ostavku već danas?

Vesna Balenović