Turski terorista uhićen na ljetovanju u Hrvatskoj

omiš
Katulaj, koji živi u Njemačkoj u Kostanje je došao na odmor u subotu popodne, a hrvatska policija ga je uhitila nakon nepuna tri dana odmora koje je proveo sa suprugom i troje djece, piše Slobodna Dalmacija.

"Došao je u nekom mercedesu terencu, nalik na ona pogrebna vozila. Nije puno šetao po mjestu, osim što je kupovao hranu u trgovini Studenac. S njim je dva puta bila i žena", ispričala je jedna mještanka.

Turčin je, inače, iznajmio kuću s bazenom, a kuća za odmor ima četiri zvjezdice. Prema podacima koje je ŽDO Split dobio na temelju međunarodne Interpolove potjernice raspisane za 52-godišnjim državljaninom Turske Muratom Katulajem, njega Turska traži zbog sudjelovanja u više terorističkih napada u raznim dijelovima Turske u periodu od 1989. do 2001. Sumnjiče ga da je bio aktivista terorističke organizacije TIKKO, koja je u svojim napadima ubijala civile, vojnike i policajce.

Interpol je za njim raspisao potjernicu prije pet godina. TIKKO je skraćenica za vojno krilo ultraljevičarske Komunističke partije Turske/ Marksističko-lenjinističke (TKP/ML), nazvanoj Oslobodilačka vojska radnika i seljaka Turske. Nakon što mu bude određen ekstradicijski pritvor i nakon što najvjerojatnije bude izručen Turskoj, s kojom Hrvatska ima ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći, Muratu će se suditi u Turskoj gdje mu prijeti kazna doživotnog zatvora.