Stiže zahlađenje! Sljedeći tjedan temperature padaju i do -15 stupnjeva

snijeg, vrijeme, snijeg, zahlađenje
Naime, DHMZ je za danas prognozirao djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom, na Jadranu i u krajevima uz Jadran i povećanom naoblakom te mjestimičnom slabom kišom. Krajem dana i u noći na petak sa sjevera očekuje se jače naoblačenje s kišom, uglavnom u gorju susnježicom i snijegom.

Za sutra se pak očekuje pogoršanje vremena - u noći i ujutro trebalo bi biti prolazno naoblačenje s kišom, u gorju i snijegom, a snijega mjestimice može biti i u nizinama. Već prijepodne sa zapada se očekuje prestanak oborina, a zatim i razvedravanje, ali u Dalmaciji još mjestimice s kišom, a ponegdje može biti i snijega nošenog burom.

Meteolarm je za sutra za unutrašnjost Dalmacije i dubrovačko područje objavio narančasti alarm, što znači da se očekuje opasno vrijeme s mogućim ljudskim žrtvama i štetom. Za sjeverni Jadran i Slavoniju objavljen je žuti alarm, što znači da će vrijeme biti potencijalno opasno. Očekuje se da bi na širem dubrovačkom području moglo pasti do 5 cm snijega, posebice u Konavlima.

Od Božića navečer po visini u naše krajeve prodire hladan zrak. Tako je primjerice na Božić maksimalna temperatura na Sljemenu bila +6° C , a slijedi pad temperature koji će već na Štefanje donijeti temperature niže za 5-6 stupnjeva, a do nedjelje će temperature pasti do razine -5 do -6° C. Ovo razmjerno naglo zahladnjenje posljedica je prodora hladnog zraka sa sjevera koji se s pratećom anticiklonom nalazi iznad Zapadne i Srednje Europe. Nešto malo snijega može pasti samo na Sljemenu, odnosno u Gorskom kotaru i Lici tijekom noći i ranog jutra na Štefanje, no već sa subote na nedjelju dolazi novi hladni val sa sjevera koji će donijeti snijega i u nizini, pa čak i u Zagrebu, javlja Vrijeme.net.

Tijekom sljedećeg tjedna očekuje se pad temperature pa bi se tako u Zagrebu ona u noćnim satima mogla spustiti i do -15 Celzijevih stupnjeva. U Zagrebu se očekuju vrlo niske temperature tijekom sljedećeg tjedna iako se za Staru godinu očekuje stabilno vrijeme.

Večernji list