Šok u Omišu: Skinuo hrvatsku zastavu s tvrđave i stavio palestinku

Palestinska zastava u Omišu
Gradonačelnik Omiša: Sramota!
Gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić užasnuo se vijestima te je odmah dao nalog komunalnom redaru da skine palestinsku zastavu i vrati hrvatsku.

"Sramota je da se netko igra s hrvatskim barjakom, grbom i državnim simbolima. To je napravila udruga Almissa Open Air. Imaju nekakav performans. Ima Omišana, ali i ljudi sa strane. Ne znam kakvim su motivima vođeni, ali to je krajnje neprihvatljivo", kazao je gradonačelnik Ivan Kovačić.

Kako doznaje Index.hr, policiji je trebalo 20 minuta nakon dojave da dođe na lice mjesta i skine palestinsku zastavu. Gradonačelnik Kovačić kazao je da će biti ispisane kazne odgovornima za skidanje državnog stijega.

Hrvatsku zastavu skinuo splitski umjetnik Boris Šitum
Almissa Open Air omiška je udruga koja je jučer i danas organizirala dvodnevni festival suvremene umjetnosti, likovne i glazbene. Pretpostavlja se da je palestinska zastava dignuta u znak solidarnosti i prosvjeda protiv nove izraelske ofanzive.

Kako Index doznaje, policija je radi skidanja hrvatske zastave privela poznatog splitskog umjetnika Borisa Šituma, koji se odnedavna i politički angažirao te je dobio dva vijećnika u splitskom kotaru Trstenik. .

Policija Šituma samo upozorila, ne i kaznila za isticanje strane zastave bez odobrenja
Kako doznaje Index.hr, Šitum je iza 21 sat pušten nakon razgovora u policiji. Odlučeno je da se umjetnika ipak ne prijavi zbog prekršaja članka 26. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji za "isticanje zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave nadležnog za unutarnje poslove" propisuje sankciju od 50 do 200 DEM.