FOTO/VIDEO  Snimnjen film o Jean-Michel Nicolieru dragovoljcu Domovinskog rata

Jean-Michel Nicolier, film, Hrvatska zemlja, Vukovar, Sve je bio dobar san, premijera, Zagreb, Jean-Michel Nicolier, Jean-Michel Nicolier, Vukovar
...nakon dugodišnjeg rada na filmu koji tematizira tragičnu smrt francuskog dragovoljca Jean-Michel Nicoliera nakon pada Vukovara, završen je dugometražni dokumentarni film ''Sve je bio dobar san'', redatelja Branka Ištvančića.

Dokumentarni film "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. Film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.

Film prati majku ubijenog Jean-Michela, Lyliane Fournier koja živi u Karlovcu i traga za posmrtnim ostatcima svojeg sina, ali i podatcima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku, boravku na prvoj ratnoj liniji u Mejaškom Selu pa do odlaska u ratni pakao Vukovara. Majka se prisjeća svojeg sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je Jean-Michel otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Zajedno sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezinog sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile na obližnjoj livadi. U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskog rata, Josip Račić koji je zajedno sa Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi.

Priča o mladom Francuzu je pretočena 2012. godine i u roman naslovljen "Jean ili miris smrti", koji je utemeljen na dugogodišnjoj osobnoj istrazi Nevenke Nekić i Antuna Ivankovića protkan iskazima sa suđenja u Beogradu, pismima Jeanove majke i isječcima iz francuskog tiska. Knjiga je izdana u nakladi Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Premijera ovog 90-minutnog dugometražnog dokumentarnog filma u režiji Branka Ištvančića i producenta Antuna Ivankovića planirana je u veljači u Zagrebu uz prisustvo ekipe filma i glavne protagonistice Lyliane Fournier.

Trailer filma