FOTO  Smećem iz Europe zatrpavaju srijemske oranice

Tovarnik, Smeće, oranice
Kolone kamiona svakodnevno prolaze kroz Tovarnik na putu prema graničnom prijelazu. Nesavjesni vozači kamiona koji čekaju na prijelaz granice ostavljaju iza sebe hrpe smeća koje se protežu kilometrima pored ceste koja spaja Tovarnik i Ilaču.
Raznovrsnost smeća naprosto fascinira, kao i njegova količina, koju se pogledom ne može obuhvatiti. Riječ je pretežito o umjetnim, nerazgradivim otpadnim materijalima, koji trajno zagađuju oranice.

Općina i njeni čelnici ne poduzimaju ništa kako bi se ovaj veliki problem riješio. Sramotno je da se sve to odvija mjesecima na očigled svih koji tuda prolaze, a iznenađuje da smeće izgleda ne smeta ni vlasnike mnogobrojnih oranica sa usjevima.

Žalosno je da dvije godine nitko ništa u općini ne poduzima da spriječi neodgovorne mještane koji odlažu ogromne količine smeće na ilegalno odlagalište otpada u neposrednoj blizini katoličkog groblja u Tovarniku.

Ovdje se ne radi o politici, o vlasti, o opoziciji, o kampanji, o izborima, ovakva slika najbolje ilustrira ponašanje nas samih, razina odgovornosti i savjesnog ponašanja koji je očigledno na izuzetno niskoj razini.

Tražimo da se hitno reagira i krene u sanaciju onečišćenih oranica, kanala i ilegalnog odlagališta otpada, te da se spriječi daljnje zagađivanje okoliša.


Za Udrugu dr. Ante Starčević - Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik