Ratni zločin protiv hrvatskih civila

kapetan dragan, kapetan dragan vasiljković, Dragan Vasiljković, kapetan dragan vasiljković, ratni zločini, izručenje, Dragan Vasiljković, kapetan dragan vasiljković, izručenje, Dragan Vasiljković, kapetan dragan vasiljković, ratni zločinac, ratni zločin, kapetan dragan vasiljković, kapetan dragan, Dragan Vasiljković, kapetan dragan vasiljković
Vijeće Županijskoga suda u Splitu odlučilo je u srijedu za još tri mjeseca produljiti istražni zatvor Draganu Vasiljkoviću, optuženom za ratni zločin protiv hrvatskih civila, potvrdio je glasnogovornik toga suda sudac Damir Romac.

Sudsko vijeće drugi je put Draganu Vasiljkoviću produljilo istražni zatvor. Nakon prvih mjeseca dana pritvora u kolovozu je mu je pritvor produljen za dva mjeseca, a sada za još tri mjeseca.

Županijsko državno odvjetništvo protiv Dragana Vasiljkovića vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i hrvatskih civila tijekom Domovinskog rata. Nakon što je sudjelovao u pobuni u Hrvatskoj, vratio se u Australiju, čije ima državljanstvo. U Perthu je živio do uhićenja pod imenom Daniel Snedden.

Početkom srpnja ove godine Australija ga je izručila Hrvatskoj te je priveden na Odjel za ratne zločine Županijskoga državnog odvjetništva u Splitu. Na prvom ispitivanju nije odgovarao na pitanja državnog odvjetništva odbacujući sve što mu se stavlja na teret. Sumnjiči ga se da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, to jest kao zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba srpskih paravojnih postrojba, u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru u Kninu, te u veljači 1993. u Bruškoj u blizini Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Osumnjičen je i da je u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a zatim i njihova zauzimanja. U napadu su uništeni i oštećeni civilni objekti, a stanovnici su natjerani u bijeg i opljačkana im je imovina. Ubijeni su i ranjeni civili, među kojima i jedan strani novinar.

Vasiljkovića je po službenoj dužnosti zastupao splitski odvjetnik Darko Stanić, a u petak je u posjetu Vasiljkoviću u zatvoru na Bilicama bila zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković kojoj je potpisao punomoć o zastupanju

Hina