Pretukao turista i slobodan je: 'Sada nas je strah izaći van...'

policija, lažna diploma, akcija, policija, Hercegovina, MUP ZHŽ, tjeralica, navijački neredi, Poljud, Hrvatska, Vatreni, Dragan Paravinja, dnk, ubojstvo, arkan, tjeralica, uhićenje, dileri, Busovača, granica, silovanje, narko mafija, Čapljina, Hutovo blato, Široki Brijeg, krađa, Posušje, djeca, policija, Tomislavgrad, svećenik, ukradeno vozilo, lopov, pažnja, Ferid Suljović, SDP BIH, Sarajevo, policija, droga, Sinj, livnjak, tjeralica, MUP ZHŽ, ivan roso, MUP ZHŽ, tjeralica, ubojstvo, lopovi, Mostar, krađa, Posušje, krađa, provala, MUP ZHŽ, prijetnje, uhićenje, policija, Jablanica, Rama, krađa, vozilo, policija, tjeralica, MUP ZHŽ, Rama, zlatarnica, pljačka, Hrvatska, nestali, policija, Mostar, krađa, automobil, tjeralica, Ljubuški, sud, Livno, krađa, zlato, Neretva, leš, Metković, Tuzla, nestanak, Vrgorac, meso, šverc, rakovi, krijumčarenje, BIH, Hrvatska, dragan žulj, nestanak, Dubrovnik, Hrvatska, krađe, uhićenja, Dubrovnik, silovanje, Ljubuški, krađe, policija, silovatelj

Prije četiri dana usred grada, oko 20 sati u restoranu Bijeli san obitelj iz Nizozemske sjela je i naručila večeru i piće. Kako narudžba nije stizala, Michael Rolleman (38) požalio se konobaru. Jelo opet nije stizalo, pa se opet požalio. No, konobaru se to nije svidjelo. Nastala je svađa, a potom je konobar, sin vlasnika restorana, Hajdin Bilali (23) udario Rollemana u glavu. Gosti kažu da je imao bokser, a potom su ga još dva konobara iscipelarila.

Ugradili mu tri metalne pločice: S obitelji otputovao kući

Vriska djece, plač žene i vapaji parali su porečki trg. Nizozemca su dva puta operirali, zadobio je prijelom donje vilice i druge ozljede glave te potres mozga. Ugradili su mu tri metalne pločice. U četvrtak je pušten iz bolnice te se odmah sa suprugom i četvero djece uputio u Nizozemsku.

'Skoro je ubio čovjeka, a hoda po gradu?!'

Njegov napadač pušten je nakon ispitivanja.

- To je skandalozno. Pa ako voziš pijan, prenoćiš u pritvoru. Ako se s nekim posvađaš ili imaš manju nesreću, završiš u pritvoru. A on? Nakon ovako brutalnog napada, pa skoro je čovjeka ubio. On hoda po gradu kao da ništa nije bilo? - govore Porečani, kojima više nije jasno kako uopće funkcionira naše pravosuđe.
'Nije bilo uvjeta za određivanje pritvora'

- Hajdin Bilali nakon istraživanja u policijskoj postaji Poreč nije priveden u pritvorsku jedinicu jer u konkretnom slučaju nisu bili ispunjeni uvjeti za određivanje istražnog zatvora - objašnjava Nataša Rogić iz istarske policije. Dodala je da nema policijski dosje.

- Očekujem da će biti kažnjen u skladu s hrvatskim zakonima. Imamo naš policijski i pravosudni sustav - rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Ipak, nikakav hrvatski zakon ne brani mu da sjedne u auto i ode iz države. On je dobio kaznenu prijavu za nanošenje teških ozljeda, za što je propisana zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina.
Bilali tvrdi da nije znao da Nizozemac nije morao platiti račun

Bilali se, neslužbeno doznajemo, branio tvrdeći kako nije znao da se njegov otac s gostom, koji je više puta pitao kad će mu poslužiti večeru, dogovorio da može ići ako je nezadovoljan i da ne mora platiti pića koja su popili dok su čekali da im posluže jelo. Zato je presreo gosta kad je odlazio i pitao ga što je s računom. Gost, koji je bio pripit, tvrdi Bilali, ga je odgurnuo, a on mu je tada vratio. Nizozemac je, branio se Bilali, pao na pod i ozlijedio se.

Njegov odvjetnik Krešimir Krsnik rekao je kako je njegovu klijentu i obitelji žao, da se osjećaju moralno odgovornima i da su spremni podmiriti sve troškove. No, to ne zanima obitelj iz Nizozemske koja silno želi otići. Otac čak nije ni htio biti u riječkoj bolnici, ali ga zbog preteških ozljeda nisu pustili u Nizozemsku.

'Duša me boli zbog onog čovjeka. Nikad više neću ići u Poreč'

Nakon što su 24sata objavile priču o napadu, u redakciju nam se javilo još nekoliko čitatelja s ružnim iskustvima iz istog restorana.

- Duša me boli zbog onog čovjeka. Nikad više neću ići u Poreč. Na dan finalne utakmice Svjetskog prvenstva pitao sam možemo li supruga i ja gledati utakmicu. Rekli su mi da nema problema i pitali nas hoćemo li nešto pojesti. Rekao sam da nećemo, ali da ćemo nešto popiti. Popili smo tri piva pa sam zatražio račun. Konobar mi je donio račun na 45 kuna, a ja sam trebao platiti 65, pa sam mu rekao da mi da pravi račun. Drsko mi je odgovorio, no donio je pravi račun. Naručio sam još jedno pivo. Vidio sam da me drski konobar gleda i da se dogovara s drugim konobarima. Odjednom je krenuo prema meni s krvničkim pogledom. Skrenuo sam pogled, a bila je i gužva pa je stao. Platili smo i odmah otišli - rekao je naš čitatelj koji je želio ostati anoniman.

24sata.hr