Pomaknuta inauguracija Kolinde Grabar Kitarović

Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Kolobara, Kolinda Grabar Kitarović, kolumna, Sarajevo, Kolinda Grabar Kitarović, predjednički izbori, BIH, Barack Obama, Kolinda Grabar Kitarović, Inauguracija, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvati u BIH, Radoslav Dodig, Kolinda Grabar Kitarović

Do pomicanja termina došlo je jer je američki predsjednik Barack Obama za 18. veljače najavio održavanje globalnog summita o borbi protiv nasilnog ekstremizma. Summit se održava u Washingtonu, točnije u Bijeloj kući. Postalo je, naime, jasno da će taj događaj potpuno prekriti inauguraciju hrvatske predsjednice te da će malo koji predsjednik ili šef vlade moći doći u Zagreb 18. veljače.

Drugi razlog pomicanja roka jest činjenica da je nedjelja (15.) bolji dan od srijede 18., koja je radni dan, pa se i zbog toga može očekivati veći odziv stranih gostiju no kada bi inauguracija bila usred radnog tjedna.

Inauguracija će se, kao i prijašnje, održati na zagrebačkome Markovom trgu, i to točno u podne, a Grabar-Kitarović prisegnut će pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec.

Od pobjede na predsjedničkim izborima, u javnosti se kao datum inauguracije Grabar-Kitarović spominjao 18. veljače kada i službeno prestaje mandat predsjedniku Ivi Josipoviću. No, od suradnika Grabar-Kitarović potvrđeno je da je jedan od razloga za ranije održavanje inauguracije, osim što je nedjelja neradni dan te je lakši dolazak uzvanika, i taj što u srijedu 18. veljače počinje korizma.

Pozive za inauguraciju slat će Ured predsjednika na Pantovčaku svim veleposlanstvima u Hrvatskoj, počevši od sutra.

Ured će pružiti svu potrebnu logističku i tehničku podršku, kao što je to bio slučaj kod ranijih inauguracija.