Policija 'briše' fiktivna prebivališta iz evidencije: Provjerite jeste li među njima

lažna prebivališta, zakon o prebivalištu, prebivalište, Policijski dužnosnici
Građani status ne provjeravaju ili zato što ih nije briga ili jer smatraju da će sve biti u redu. No je li to ispravan stav?

"Najbolje je da građani stvarno budu sigurni koje podatke o njima vode službenici u službenim evidencijama", poručuje pomoćnica ministrice uprave Jagoda Botički, prenose Vijesti.hr.

A u GONG-u upozoravaju zašto je bitno provjeriti status. Registar birača temelji se na evidenciji prebivališta, a GONG-u se posljednjih dana javljaju mnogi koji su ostali bez njega.

"Javljaju nam se građani koji nemaju fiktivna prebivališta, bili su na putu, a policija ih je izbrisala iz evidencije prebivališta. Dakle, provjerite svoje podatke u registru birača na uprava.hr. Ukoliko vidite da ste odjavljeni, da vam je odjavljeno prebivalište, pod hitno se javite u policijsku upravu, prijavite prebivalište", kaže Dragan Zelić iz GONG-a.

Ako se to ne riješi, objašnjava, opcija je da se glasa kao dijaspora. A u srijedu ističe rok za aktivnu registraciju birača bez prebivališta u Hrvatskoj. Baš kao i rok za one s prebivalištem u Hrvatskoj, a koji namjeravaju glasati u inozemstvu, ili u zemlji, a izvan svojeg mjesta. Ako se zateknu u istoj izbornoj jedinici, dobit će najbliže biračko mjesto.

"Međutim, ukoliko se nalaze na području druge izborne jedinice, tada će glasati na posebnom biračkom mjestu jer je to mjesto koje ima glasačke listiće svih izbornih jedinica", pojašnjava pomoćnica ministrice uprave Botički.

Zahtjevi, kao i sve detaljne upute, nalaze se na web stranici uprava.gov.hr. Zahtjevi se mogu podnijeti u nadležnom uredu državne uprave, diplomatsko konzularnom predstavništvu, putem e-maila, ali i sustava e-građani. Najkasnije do srijede u ponoć, pišu Vijesti.hr.