Pet prioriteta nove hrvatske vlade prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini

...kao što su Sveučilište, Sveučilišna klinička bolnica Mostar,, institucije kulture i javna RTV na hrvatskom jeziku, produbljenje gospodarske suradnje, te suradnja na europskim fondovima - najvjerojatnija su okosnica budućega odnosa službenoga Zagreba prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini. To se da zaključiti iz predizbornoga programa Kukuriku koalicije, ali više iz javnih istupa čelnika SDP-a i HNS-a.

Nova politika

Bez obzira na navedene prioritete Hrvati u BiH ne trebaju očekivati revolucionarnu potporu od Zagreba. Zapravo je politika hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića pokazatelj kako će se i Kukuriku koalicija ponašati prema Hrvatima u BiH. No Kukuriku koalicija će ipak vladati Hrvatskom - članicom Europske unije, pa se u novom odnosu snaga od lijeve koalicije očekuje jasnija politika od one koju je vodio HDZ. Ono što je dodatna vrijednost za Hrvate u BiH je što u hrvatskoj ljevici više nemaju nesklonu politiku, nego politiku koja uviđa što se događa s jednim od tri konstitutivna naroda u BiH.

A koliko su realni ciljevi koje je pred sebe postavila Kukuriku koalicija?

Od navedenih samo je regionalna konferencija o BiH službeno dio ambicioznoga Plana 21. No, upravo je taj službeno navedeni cilj trenutačno nerealan. Hrvatska jeste dužna kao supotpisnica Daytona, i kao zemlja koje je mimo njihove volje Hrvate u BiH gurnula u daytonski aranžman, voditi proaktivnu politiku, no Zagreb je slabašan da bi pokrenuo tako velik projekt. Razlog izričito protivljenje Amerikanaca.

Nezadovoljstvo raspodjelom

One koje Kukuriku koalicija nije zapisala u svome programu, ali koje su njezini čelnici isticali u svojim istupima, kao što je neprotivljenje osnivanja hrvatskoj federalnoj jedinici znatno je realniji. Posebice je Vesna Pusić kao najizglednija buduća ministrica vanjskih poslova glasna oko zahtjeva za hrvatskim entitetom, dok je Zoran Milanović po tom pitanju suzdržaniji ističući kako je to stvar dogovora predstavnika tri nacije u BiH. Hrvati u BiH od Zagreba očekuju diplomatsku pomoć glede ostvarenja zadanoga cilja - osnivanja hrvatske federalne jedinice u BiH. Ne na način da Zagreb donosi odluke, nego na temeljima autonomne autentične politike Mostara. Ono što Hrvati u BiH očekuju od nove vlasti je i da osnažena izbornom pobjedom lobira u europskim lijevim stankama glede hrvatskoga pitanja u BiH. Opće je poznato da europska ljevica, za razliku od pučkih stranaka, nije potpuno naklonjena ideji stvaranja hrvatske federalne jedinice u sklopu međunarodno priznatih granica BiH. Vesna Pusić i Zoran Milanović bi upravo na tom planu mogli puno toga učiniti. Europskoj ljevici bi mogli jasno ukazati i na neprihvatljivu politiku koju provodi bošnjački SDP u Bosni i Hercegovini. Nije tajna da je veliki dio hrvatskoga naroda u BiH već odavno nezadovoljni i načinom na koji je HDZ-ova vlast dodjeljivala pomoć Hrvatima u BiH. Izuzimajući Bolnicu i Sveučilište gdje je Hrvatska uložila značajna sredstva čiji je plod vidljiv, često su kriteriji za dodjeljivanje pomoći na drugim poljima bili na partijsko-zavičajno-privatnoj osnovi. Tu se očekuje ozbiljniji pristup i pomak prema strateškim projektima kao što su i daljnje ulaganje u Sveučilište i Bolnicu, ali nove strateške projekte kao što Hrvatsko narodno kazalište i javna radio-televizija na hrvatskome jeziku u BiH.

Predpristupni fondovi

Hrvati u BiH bi također na znatno uspješniji način mogli poentirati glede divovskog suficita kojega Hrvatska ima s Bosnom i Hercegovinom, a prije svega zahvaljujući Hrvatima s ovu stranu granice. I posljednja točka suradnja na projektima europskih fondova te pomoć u pristupanju BiH Europskoj uniji, pa tako i Hrvatima u BiH, nipošto nije zanemariva. U BiH stasa nova generacija koja je, za razliku od svojih prethodnika, sposobna pa i educirana za europske predpristupne fondove te Hrvatska može svojim iskustvom, ali kao buduća članica EU-a biti od velike pomoći. Osim toga upravo je Vesna Pusić isticala kako bi Hrvati u BiH trebali iskoristiti svoju poziciju te biti poveznica između EU-a i BiH. No bez obzira što bude ostvareno od najavljivanoga, ne treba očekivati preveliku promjenu u odnosu novoga službenog Zagreba prema starim pitanjima koja muče Hrvate u BiH. U Hrvatskoj će se kao u svakoj demokraciji stranke i koalicije na vlasti mijenjati, no količina i kvaliteta potpore Zagreba, bez obzira tko je na vlasti, ovisit će prije svega od jačine Mostara i njegove autentične politike.

(D.A. / Dnevnik.ba)