Otvoreno pismo ministru branitelja Republike Hrvatske, gospodinu Predragu Matiću

HVO postrojavanje
Pismo prenosimo u cijelosti i u njemu stoji:

Poštovani,
Bez imalo dvojbe podržavamo suradnju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i nastojanja za rješavanje problema koji koče odnose između dvije države. Ono na što mi želimo Vama ukazati jest osoba u imenu i liku Zukana Heleza.

Već više od dvije godine ministar branitelja Federacije BiH, gospodin Zukan Helez, krši sve norme civiliziranog ponašanja prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u BiH. Razina poniženja i nepravde kojima smo izloženi od kada je on ministar doslovno nas je zatekla i dovela u stanje nacionalnog šoka. Danas hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i naši legalni i legitimni politički predstavnici počinju razumijevati kakvu nam to "jamu" ministar Helez priprema i koga želi u nju gurnuti.
Helezovo negiranje postojanja logora u kojima su zatvarani, mučeni i ubijani hrvatski branitelji pod kontrolom Armije BiH, za što postoji nemali broj dokaza, je neljudski i nehumani odnos prema hrvatskim žrtvama koji su preživjeli strahote u tim logorima. Iskrivljivanje povijesne istine i zataškavanje zločina dovoljno govori o njemu koliko je iskren i kako vidi pomirbu i pravdu između dva suverena i konstitutivna naroda. Za nas, hrvatske branitelje, ovo je dovoljan razlog da ga tretirate sukladno njegovim političkim stavovima ako vam naš narod i branitelji u BiH nešto znače.

Naša molba Vama kao ministru branitelja je da, prije bilo kakvog početka suradnje i zajedničkih projekata s njegovim ministarstvom, upitate gospodina Heleza hoće li se javno izjasniti da li je u Bosni i Hercegovini bilo logora pod kontrolom Armije BiH. Upitajte ga za omjer hrvatskih i bošnjačkih uposlenika u ministarstvu branitelja Federacije BiH. Upitajte ga koliki je omjer novca koji dodjeljuje udrugama proizišlih iz Armije BiH, a koliko udrugama proizišlih iz HVO-a. Upitajte ga koliko je od 100 automobila namijenjenih invalidima Domovinskog rata dano invalidima Armije BiH, a koliko invalidima HVO-a. Upitajte ga zašto nezakonito izuzima našu vojnu dokumentaciju i koristi je u političke svrhe s ciljem kriminalizacije pojedinaca i cijele vojne komponente Hrvatskog vijeća obrane. Upitajte ga hoće li poštovati Odluku Ustavnog suda Federacije BiH gdje mu je kompletna revizija dovedena u pitanje, a nas branitelje je doveo u poziciju da mjesecima ne primamo naknade iz stečenih prava i da svoja prava godinama potražujemo po sudovima Bosne i Hercegovine. Upitajte ga zašto nam uvodi cenzus na primanja iz Republike Hrvatske, što je klasično kršenje ljudskih prava jer se ta primanja smatraju imovinom.

Otvoreno Vas pitamo bi li Vi pristali da vam pripadnici vojske Republike Srbije vrše reviziju, kao što nama vrši Salko Beba, bivši zapovjednik logora u Travniku, a koji je sada djelatnik Helezovog Ministarstva branitelja gdje nam nezakonito mijenjaju okolnosti stradavanja. Usporedbe radi, to bi isto bilo kada bi vama bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin vršio reviziju stečenih prava u Vukovaru.

Sama činjenica da se kao predsjednik županijskog odbora SDP-a Središnje Bosne zalagao za formiranje vlasti bez legalno i legitimno biranih hrvatskih predstavnika, što je bilo u jednom razdoblju i učinjeno, pokazuje karakter i namjere gospodina Zukana Heleza.

Masovno oduzimanje stečenih prava najmalobrojnijem suverenom i kostitutivnom narodu u BiH je izravan socijalni udar i stvaranje osjećaja nepravde, bespomoćnosti i neimaštine, što ima za namjeru poticanje iseljavanja Hrvata sa svojih stoljetnih ognjišta.

Bili bi Vam zahvalni kada bi pozvali relevantne predstavnike hrvatskih branitelja, generale i ratne zapovjednike sa svih prostora BiH i omogućili im da Vam argumentirano predoče stvarne činjenice o braniteljima iz Domovinskog rata.
Prema našem mišljenju, recesijska kriza koja je obuhvatila sve zemlje u tranziciji ne smije biti povod za ugrožavanje naše opstojnosti u BiH.

hercegovina.info