NINO RASPUDIĆ: I nakon otkaza Dežuloviću Slobodna znatno više naginje lijevo

Nino Raspudić, HŠK Zrinjski, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Željko Komšić, Nino Raspudić, Treći entitet, BIH, Nino Raspudić, Mostar, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Hrvati u BIH, Nino Raspudić, Treći entitet, Nino Raspudić, referendum, Nino Raspudić, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, Martin Raguž, Nino Raspudić, Sarajevo, predizborna kampanja, Nino Raspudić, Hrvatska, BIH, Nino Raspudić, BIH, izbori, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, predsjednički izbori, Nino Raspudić, Kolinda Grabar Kitarović, Nino Raspudić, kredit u švicarcima, kredit, priča hrvatske tranzicije, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Mostar, ante mostar, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Sarajevo, Nino Raspudić, Široki Brijeg, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Boris Dežulović, Nino Raspudić, grčka, Nino Raspudić, Sarajevo, Nino Raspudić, BIH, Nino Raspudić, Nino Raspudić, vjera, Nino
Koji je Vaš komentar na cijelu situaciju otkaza suradnje Slobodne Dalmacije Borisu Dežuloviću i na to da je navodno razlog prekida suradnje izgubljeni spor u kojem Slobodna Dalmacija mora platiti 150.000 kuna odštete?

Nino Raspudić: Situacija oko navedenog otkaza mi nije potpuno jasna. Neobično je da novinar dobiva otkaz u jednom, a nastavlja pisati u dva lista istog vlasnika. EPH se na ružan način znao rješavati nekih "sitnijih riba", o čijoj sudbini nitko nije vodio računa, a Dežuloviću su znali neobjavljivati tekstove, poput jednog o Kutli, na što je "podvio rep" i nastavio pisati dalje za istog gazdu.

Mislite li da u cijeloj priči ima političkog utjecaja i da Slobodna Dalmacija naginje na desnu stranu?

Nino Raspudić: Golema većina kolumnista Slobodne Dalmacije je izrazito lijevo-liberalne orijentacije, što je u potpunom neskladu s profilom čitatatelja tog lista. Moguće je da nova uprava želi "uravnotežiti" kolumnistički sastav iako on, i nakon zadnjih promjena, znatno više naginje na lijevu stranu.

Što biste Vi učinili da se Vama dogodi otkaz suradnje u Večernjem listu zbog političkog utjecaja suprotne strane?

Nino Raspudić: Meni su već jednom ukinuli kolumnu u Večernjem, jer sam od 72 honorarna suradnika, uključujući i neke dične samodeklarirane ljevičare, jedini podržao novinare u štrajku i odbio slati kolumnu dok štrajk ne završi. Ne mislim da sam zbog toga neki veliki heroj, jer mi egzistencija ne ovisi o honorarnom pisanju kolumne. Najveći problem novinara danas je autocenzura, nažalost većina njih dvaput promisli što je napisati jer su egzistencijalno ovisni o gazdama. Danas stoga javno mogu potpuno slobodno nastupati samo oni kojima egzistencija ne ovisi o tome.Smatrate li da je u redu da novinari u svojim tekstovima iznose vrijednosne sudove o situacijama i ljudima?

Moraju li po Vašem mišljenju, u tom slučaju, odgovarati na sudu?

Nino Raspudić: Vrijednosni sud je jedno, a vulgarno vrijeđanje i etiketiranje, a da se prethodno nije obavijestilo o meritumu, nešto sasvim drugo.

Izvor: fairpress.eu