Nino Raspudić: Bez lustracije, Manolić može blatiti Karamarka i utjecati na izbore

Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, matica hrvatska, Livno, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, kolumna, Nino Raspudić, Tomislav Karamarko, josip manolić, Nino Raspudić, Nino Raspudić
Politički komentator Nino Raspudić komentirao je u emisiji Peti dan na HTV-u potrebu za lustracijom u Hrvatskoj. To je pitanje izravno povezao i s aktualnim slučajem optužbi Josipa Manolića na račun predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, kako je Karamarko bio suradnik Udbe.

"Ja sam sklon lustraciji minimalno ograničenoj, da osobe koje bi bile odgovorne za teška kršenja ljudskih prava, da im se privremeno onemogući obnašanje javnih funkcija. Stvorila bi se jedna povoljnija pluralistička situacija, da se to učinilo početkom devedesetih, ne bi nam se mogao dogoditi Lex Perković zadnji dan prije ulaska u EU. Očito je da su te strukture i dan danas jake", istaknuo je Raspudić.

Smatra da za lustraciju nije kasno.

"To pokazuje makedonski primjer, kako bi mali ured pročešljavao dokumentaciju, otkrili su kod raznih uglednika, kod jednog su otkrili da je bio suradnik tajne službe i uništavao živote drugih ljudi radi političkog stajališta i drugačijeg mišljenja. Vidim to u makedonskom smislu kao mali ured, potrebno je dobro definirati, i da se radi s dokumentima", napominje Raspudić.

Ističe kako bi se u tom slučaju izbjegle situacije poput one u kojoj Josip Manolić izlazi s optužbama da je Tomislav Karamarko bio suradnik Udbe.

"Mi tu ne znamo, može i ne mora biti istina, ali bez lustracije i jasnog rada s tom dokumentacijom, stalno ćemo biti podloženi takvoj vrsti špekulacije. Ili da nam s jedne strane, zahvaljujući starim vezama, nelojalni konkuriraju na političkoj sceni, ako je istina, ili da se može čovjeka oblatiti tek tako s nečim što je nedokazivo i bitno utjecati na rezultate izbora. U tom smislu mislim da je lustracija poželjna. Lustracija -da", zaključuje Raspudić.

Autor: PortalOko.hr