Nevrijeme odsjeklo Dalmaciju

Makarska, bura, nesreća, Dalmacija, bura, snijeg, Hrvatska, bura, Dalmacija, Snažno nevrijeme, nevrijeme, kiša, bura, nevrijeme, Dalmacija, brač, bura, odsječen
Sada podno Velebita daju rekordno prognoziranih 130 čvorova!", objavio je Crometeo na svojoj službenoj Facebook stranici. 130 čvorova je preko 240 km/h.

"Na sjevernom i srednjem Jadranu udari bure su 40-90, a podno Velebita idu do rekordnih 130 čvorova. Na južnom, u početku i na dijelu srednjeg Jadrana udari juga 30-50 čvorova. More 5-6. Nevere", navodi PMC Split u objavljenom upozorenju. Očekuje se i formiranje ciklone nad Tirenskim i Jadranskim morem.

Na južnom, u početku i na srednjem Jadranu jugo 12-24 u jačanju na 16-36 čvorova. Drugdje bura u jačanju na 18-46, podno Velebita do 70 čvorova.

U priobalju puše orkanska bura pa su u prekidu mnoge trajektne linije, a brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila i za sada kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama ne mogu voziti iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju te obrnuto, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući dionicu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1, staru cestu kroz Gorski kotar DC3 Kikovica-Zdihovo i dionicu DC1 Vaganac-Gračac-Knin. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Zimski su uvjeti i na dionici A1 Šestanovac-Ravča.


Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, A7 između čvorova Draga i Šmrika, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala između Bakra i Svete Marije Magdalene, Krčki most, Paški most, DC218 Dobroselo-Mazin te Sljemenska cesta sa zagrebačke strane zbog srušenih stabala.

Samo za osobna vozila otvorene su riječka obilaznica A7 na dionicama Orehovica-Škurinje i Čavle-Kikovica A6 te dionica DC25 Gospić-Karlobag.

Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Gorskome kotaru, Lici i Dalmaciji.

U prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska i Biograd-Tkon; katamaranske linije Rogač-Split, Žirje-Kaprije-Šibenik, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka i Ist-Molat-Zadar te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo.

Cijeli će nas dan praiti oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme. U Dalmaciji se očekuje obilnija kiša, a u gorskim krajevima snijeg.

U Slavoniji te u unutrašnjosti Dalmacije oborine na granici kiše i snijega, a više suhog vremena predviđeno na sjeverozapadu te na sjevernom Jadranu, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavoda (DHMZ) u vremenskoj prognozi za Hrvatsku za četvrtak.

Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak, a na većem dijelu Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a još na krajnjem jugu jako jugo. Temperatura u unutrašnjosti od 0 do 6, na Jadranu od 6 na sjeveru do 14 Celzijevih stupnjeva na jugu.