FOTO  NEUVJERLJIVA OPTUŽNICA: Bandić uhljebio deset ljudi, Milanović i ekipa više od 1000, tko je kriv?

Milan Bandić, Milan Bandić, Milan Bandić, Milan Bandić, potpora, Lana Klingor Mihić, Milan Bandić, dječak, pomoć, Milan Bandić, uhićenje, Zagreb, optužnica, Milan Bandić, krešimir krsnik, Katarina Zovko Ištuk, Milan Bandić, Milan Bandić, Milan Bandić, izbori
U zemlji gdje je samo Kukuriku koalicija odmah nakon preuzimanja vlasti u državnim poduzećima zaposlila više od tisuću ljudi, optužnica takve vrste izgleda poprilično neuvjerljivo.
Bandić je navodno prebacio Roberta Ljutića na bolje radno mjesto iako za to nije imao uvijete. Slučaj neodoljivo podjeća na onaj iz srpnja ove godine kada je Vlada za šefa tvrtke Narodne novine postavila Anđelka Topolovca (HNS), naprasno smjenivši njegovog prethodnika. Topolovac za to mjesto nije imao odgovarajuću stručnu spremu već tek nezavršeni prometni fakultet cestovnog smjera. Godinu dana staža odradio je u tvrtki Krateks iz Krapine i još sedam godina u tvrtki Pekarne Cerovečki u Radoboju, kao dostavljač pekarskih proizvoda. Kao predsjednik uprave Narodnih novina radi i danas.

Zagrebački gradonačelnik se tereti i da je tražio da se kćeri njegove poznanice Pavli Šušković osigura mjesto u gradskoj upravi s većim koeficijentom, premda nije imala uvijete. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar (SDP) nedugo nakon pobjede na lokalnim izborima zaposlio je kćer u kabinetu ministrice Andre Zlatar Violić (HNS). Opravdavao se da Ivana Baldasar nije bila zaposlena za stalno već samo na Ugovor o dijelu i to na šest mjeseci.

Bandiću se na teret stavlja da je za njegovu poznanicu Zrinku Majerović stvoreno novo radno mjesto u gradskoj upravi - 'posebna viša savjetnica gradonačelnika za ljudske resurse'. Preko internog natječaja HNS-ovka Branka Balašević postala je direktoricom Elekte u Slavonskom brodu nedugo nakon što je Kukuriku koalicija preuzela vlast.

Koalicija samo u HEP-u zaposlila 48 svojih ljudi

Prema tekstu optužnice, koju su iznjele jedne dnevne novine, Milanu Bandiću se može pobrojati otprilike desetak što direktnih što posrednih 'uhljebljavanja' u ZG Holdingu. Usporedbe radi, nakon preuzimanja vlasi Kukuriku koalicije je samo u HEP-u zaposlila 48 svojih članova.

Suprug ministrice graditeljstva Zlatko Taritaš u listopadu 2012. Je zaposlen kao inženjer građevine u državnoj tvrtki Plinacro koju je tada vodio HNS-ovac Mladen Antunović.
U agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu krajem prošle godine na mjesto ravnatelja zaposlena je Anita Koprivnjak, kći Viktora Koprivnjaka, HNS-ovog pomoćnika ministra obrane.

Pomoćnica ministra ministra rada i mirovinskog sustava jest Mirjana Rađenović, supruga Igora Rađenovića (SDP) zamjenika ministra financija.

Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo iz Opatije raspisao je prošle godine javni natječaj za radno mjesto docenta, odnosno docentice marketinga. A na tom natječaju najboljom je proglašena Lidija Bagarić, saborska zastupnica SDP-a te gradska vijećnica socijaldemokrata u Opatiji. Tvrdnje da joj je u tom zapošljavanju pomogao tadašnji ministar znanosti Željko Jovanović te sam premijer Zoran Milanović, s kojima je Bagarić navodno u vrlo dobrim odnosima, demantirao je odmah dekan tog fakulteta Joze Petrić, koji je ustvrdio da na njegovu fakultetu u zadnje četiri godine nije moguće da se itko zaposli mimo kriterija koji se propisani zakonom i pravilnicima te da može biti zaposlen samo onaj tko ima najbolje referencije. Zapošljavanje SDP-ove saborske zastupnice branio je i riječima da je za fakultet iznimno bitna katedra za marketing jer je u proceduri pokretanje programa Marketing u turizmu. Tako je i u ovom slučaju sve bilo po zakonu i apsolutno transparentno.

No novinari su primijetili da je potkraj prošle godine, dok je trajao natječaj, u iznenadni posjet opatijskom fakultetu stigao upravo premijer Zoran Milanović, i to u društvu Lidije Bagarić.

Ovakve bi se slučajevi mogli nizati u nedogled. Za razliku od gradonačelnika Zagreba za sve njih nikome nije pala ni dlaka s glave.

direktno.hr