Nakon ‘češke veze’ policija istražuje i svađu u Kažnjeničkoj bojni

Vinko Žuljević Klica

... neslužbeno doznaje Jutarnji list, nema ni najmanji “vrući trag” koji bi ih mogao odvesti prema izvršiteljima.

U takvoj situaciji, dok službena istraga naoko tapka na mjestu, o motivima i mogućim naručiteljima likvidacije bivšeg pukovnika HVO-a i samozatajnog poduzetnika u zaštitarskom biznisu istražitelji mogu samo nagađati.

Tri glavne verzije
Trenutno policajci razrađuju tri glavne verzije mogućih motiva, ali paralelno s novim informacijama postoji i niz podverzija. Kao prvo, istražuje se ima li ubojstvo kakve veze s nestankom Branka Katušića Indijanca i Branka Mrakovića Đolija u mjestu Novy Jičin na istoku Češke.

Obojica su nestala početkom ove godine, i to u neposrednoj blizini vile koja je djelomično srušena u eksploziji, no češka policija do danas informacijama hrvatske policije da bi tijela mogla ležati ispod ruševina ne posvjećuje preveliku pozornost pa još nisu počeli raščišćavati ruševine. Premda je prema nekim informacijama eksplozija trebala srušiti praznu kuću da bi se naplatio novac od osiguranja, postoje indicije da se u zgradi u tom trenutku trebao nalaziti jedan kontroversni ruski poduzetnik koji je trebao "stradati" u nesretnom slučaju.

Druga operativna verzija istražuje je li Klicino ubojstvo možda povezano s ratom bošnjačkih bandi na području Tuzle, a koji se "prelio" u Hrvatsku, gdje su neke od skupina potražile sklonište od obračuna sa suparnicima. Riječ je naime o obračunu dviju skupina koje su poznate baš po brutalnim razračunavanjima u kojima nerijetko uslijed bijela dana meci frcaju na sve strane, što bi odgovaralo modusu po kojemu je Žuljević ubijen.

Treća najnovija verzija je on po kojoj je možda riječ o sukobu suprotstavljenih frakcija nekadašnjih pripadnika tzv. Kažnjeničke bojne, u čijem se sastavu jedno vrijeme nalazila i postrojba Garavi pod Klicinim zapovjedništvom.

Posvađane frakcije
Naime, prema policijskim informacijama, prije nekoliko godina došlo je do razilaženja među bivšim suborcima u trenutku kada je otet Ante Jelavić, bivši predsjednik HDZ-a BiH. Jelavića su 2009. neki pripadnici Kažnjeničke bojne oteli na području Zagreba te ga prebacili u BiH, gdje im je on nakon nekoliko dana zatočništva na nerazjašnjen način uspio pobjeći.

Otmičari su uhićeni te su u Zagrebu osuđeni na zatvorske kazne, međutim, premda se kao motiv spominjala iznuda novca od Jelavićeve obitelji, naručitelji nikada nisu otkriveni. No još je znakovitije da nikada nije otkriveno kako je Jelavić tako lako uspio odšetati iz ruku otmičara.

Prema nekim informacijama, navodno je druga frakcija bivših visokih časnika HVO-a intervenirala kod otmičara te "naredila" da ga se pusti. Je li to možda dovelo do izbijanja nekih sukoba između dvije skupine: onih koji su otmicu naredili, i onih koji su je sabotirali, nikada nije otkriveno ni u naznakama.

Inače, policija jučer nije davala službene izjave o toj likvidaciji. Prema neslužbenim izvorima, za sada se intenzivno prikupljaju podaci o događaju, obavljaju se razgovori s očevicima i drugim osobama za koje se smatra da bi mogle imati bilo kakvih saznanja o samom zločinu i mogućoj pozadini. Sami počinitelji za sobom nisu ostavili praktički nikakve tragove. Ono što je za sada utvrđeno jest da su u izvršenju profesionalno izvedene likvidacije izravno sudjelovala najmanje četiri atentatora.

Dvojica su bila u Škodi Octaviji koja je natjerala Klicu da uspori pred semaforom, a koju su počinitelji nakon ubojstva zapalili u Novoj Branimirovoj ulici. To je vozilo ukradeno još 2012. u Zagrebu, a policija ne isključuje ni mogućnost da je i prije korišteno za izvršenje nekih kaznenih djela, ni da je cijelo vrijeme bilo skriveno na nekoj sigurnoj lokaciji, "spremno" upravo za neku zločinačku akciju. BiH tablice koje su izvršitelji stavili na njega pri likvidacije, ukradene su nedavno, navodno također na zagrebačkom području.

Automafija pod lupom
Također, kako neslužbeno doznajemo, policija je gotovo odmah nakon pronalaska spaljenog auta na obavijesne razgovore počela pozivati osobe iz dijela zagrebačkog kriminalnog miljea koje se bave krađom auta. Nadaju se da bi možda preko tih osoba mogli ući u trag korisniku vozila.

Druga dvojica izvršitelja bila su na motoru koji je prišao Klicinu VW Passatu s bočne strane. Na temelju opisa koji su dali očevici, istražitelji za sada nisu uspjeli barem približno ustanoviti o kojem se motociklu radi. Dobiveni opisi navodno se znatno razlikuju, odnosno većim dijelom ne sadrže značajna obilježja motora, a još manje osoba s kacigama koje su bile na njemu.

Policajci intenzivno istražuju zagrebačke kriminalne krugove ne bi li iz podzemlja izvukli korisne informacije. Žuljević će biti pokopan danas na Markovu polju.

Bio je pod istragom za ratni zločin
Premda nikada nije bila otvorena formalna istraga, tužiteljstvo BiH je protiv Klice provodilo izvide zbog sumnji da je kao zapovjednik specijalne postrojbe Garavi po zapovjednoj odgovornosti umiješan u ratne zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti na širem području Bugojna 1993. Među ostalim, riječ je o zločinima počinjenima u mjestu Vrbanja, ali i improviziranome logoru koji su Garavi imali u hotelu Akvarijum u Bugojnu. Zbog zlostavljanja i ubijanja civila u Akvarijumu prije 7 godina je osuđen pripadnik Garavih, Slavko Šakić zvani Ledeni (42), koji je priznao djelo te se nagodio na kaznu od osam i pol godina zatvora. Zbog događaja u Bugojnu pripadnike postrojbe Garavi, a među njima i Žuljevića, istraživali su i haaški tužitelji.