Na Zavižanu -5°C snijeg i nanosi do 60 cm

snijeg bihac
Na sjevernom Velebitu u subotu navečer temperatura se spustila na 5 Celzijevih stupnjeva ispod ništice i palo je 8 centimetara snijega, a nanosi su mjestimice visoki i 60 centimetara, doznaje se od Ante Vukušića, meteorologa na Zavižanu.

Naglo zahlađenje u Lici donijelo je snijeg tijekom dana i u podvelebitskim naseljima oko Gospića, a u Podgorju puše olujna bura, koja uzrokuje teškoće u prometu Jadranskom magistralom.

Stanje na cestama

Zbog olujne bure za sve skupine vozila zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, priopćili su u subotu navečer iz HAK-a.

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (od 19 sati) i dionica Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen za I. i II. skupinu vozila: autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle (I. skupina vozila), dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Paški i Krčki most otvoreni su za sva vozila.

Prognoza Crometea

U nedjelju bi trebalo biti suho i pretežno sunčano uz slabiji vjetar na kopnu. Znači, ipak puno ljepše nego u subotu, ali ne i puno toplije. Jutarnja temperatura zraka bit će osjetno niža, nadajmo se da neće biti mraza, a i najviša dnevna relativno niska - od 11 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho bit će tijekom nedjelje na moru. Malo kiše moguće je u srednjoj i južnoj Dalmaciji još samo u noći. U noći u ujutro puhat će umjerena, podno Velebita još i jaka bura, posvuda će danju slabiti, a u Dalmaciji će okrenuti popodne na slab vjetar pretežno zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 20°C u dolini Neretve.
U ponedjeljak djelomično sunčano i veći dio dana suho, iako prema kraju dana nije isključeno malo kiše ili kraći pljusak. Malo će zatopliti pa bi nakon hladnog jutra, mjestimice s mrazom, najviša dnevna temperatura mogla porasti do 17 ili 18 Celzijevih stupnjeva.

Meteoalarm

Stručnjaci su izdali žuto upozorenje samo za riječko područje, za koje predviđaju olujne udare bure, u nedjeljno jutro. Najjači udari vjetra očekuju se iznad 65 km/h.

Podsjetimo, žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike.