Miro Kovač: Do ljeta dvadesetak smjena

Miro Kovač, Mostar, Hrvatski šef diplomacije, ministar Kovač , vatikanski arhiv, Vatikan, Igor Crnadak, Miro Kovač, Europska unija, Miro Kovač, Hrvatska, eu, Miro Kovač, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Kolinda Grabar Kitarović, Miro Kovač, Srbija, Hrvatska, Miro Kovač
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović prozvala je ministra vanjskih poslova Miru Kovača zbog ponašanja nekih veleposlanika. "Ponekad se pitam zastupaju li neki od naših veleposlanika interese hrvatske države ili države primateljice kad se s njima apsolutno slažu u nekakvim priopćenjima i kritikama Hrvatske. Pozivam i prozivam i ministra Miru Kovača da nakon 100 dana Vlade konačno učini nešto u toj našoj diplomaciji", rekla je predsjednica ne preciziravši na koje veleposlanike misli.
Prema našem izvoru iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, "kritične točke" su SAD (Josip Paro), Ujedinjeno Kraljevstvo (Ivan Grdešić), Italija (Damir Grubiša), BiH (Ivan Del Vechio) te Srbija (Gordan Markotić).
Brojne zamjerke
S obzirom na to da je d početka svoga mandata naglašavala važnost strateškog zaokreta hrvatske vanjske politike prema transverzali "Baltik-Jadran" te da je to postalo strateško određenje njezine vanjske politike, predsjednica zasigurno očekuje i veći angažman u hrvatskim veleposlanstvima u Mađarskoj i Poljskoj, koje vode Gordan Grlić Radman, odnosno Andrea Bekić. Izuzetno je važno, u svjetlu odnosa Moskve s Europskom unijom i NATO-om, čija je Hrvatska članica, i tko će biti veleposlanik u Ruskoj Federaciji. Također, važno je i tko će naslijediti veleposlanika u NATO-u Borisa Grigića, čiji mandat istječe krajem godine. Dio javnosti i sadašnja vladajuća garnitura zamjera Ivi Goldsteinu, hrvatskom veleposlaniku u Francuskoj, što je u sobi za prijam stranaka u veleposlanstvu u Parizu držao uokvirenu fotografiju Josipa Broza Tita. U Ministarstvu, na čijem je čelu tada bila Vesna Pusić, tada su objasnili kako ne postoji zabrana u vezi s držanjem te fotografije. Smjena čeka i Ivanu Perić, veleposlanicu u Crnoj Gori, koja je nekom prigodom kao službena predstavnica RH u Crnoj Gori rekla da podržava Hrvatsku građansku inicijativu, jedinu političku stranku Hrvata u Crnoj Gori. Njezin je posao, jasno, da vodi računa o svim Hrvatima u toj zemlji, a ne samo o članovima jedne političke opcije.
Sporna zastava
Prema saznanjima našeg izvora iz MVEP-a, promjena će se dogoditi u Beogradu. Razlog predsjedničina pritiska na ministra da to učini nije teško pronaći. Veleposlanik Gordan Markotić je na dan kada je Hrvatska obilježavala Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, pitao hrvatski MVEP treba li i on zastavu na zgradi veleposlanstva u Beogradu spustiti na pola koplja, jer su to učinile institucije u Srbiji u kojoj je obljetnica Oluje tužan dan. Veleposlanik u Rimu Damir Grubiša također je svojevremeno verbalno kiksao, a to mu nova vlast, za razliku od Milanovićeve, očito neće tolerirati. Grubiša je, naime, prema izvoru iz MVEP-a, nakon prvostupanjske haške presude Anti Gotovini, prema kojoj je osuđen na 24 godine zatvora, komentirao da "Hrvatska nema ništa protiv takve presude, ali da je ipak mogla biti za koju godinu manja". S obzirom na te okolnosti, ali i činjenicu da je Grubiši 70 godina, pa ga neće "instalirati ni neka buduća vlast koja mu je sklonija", time si je zapečatio veleposlaničku karijeru.
Zanimljiva je situacija i s veleposlanikom u Turskoj. Naime, na to je mjesto, doznajemo u MVP-u, trebao biti postavljen Željko Kuprešak. Turska je navodno već prihvatila hrvatski prijedlog, no Kuprešak se predomislio i rekao da ne želi taj posao. Sada je pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova.
Sada je, dakle, sve na ministru vanjskih poslova, HDZ-ovcu Miri Kovaču i vladi premijera Tihomira Oreškovića, u kojoj ogroman utjecaj ima i Tomislav Karamarko. Dosadašnja odugovlačenja i odgađanja promjena veleposlanika vladajući su opravdavali činjenicom da ministar još nije okupio tim s kojim namjerava surađivati do kraja ovoga mandata. No sada je i ta prepreka otklonjena te doznajemo da su intenzivni razgovori o imenima budućih veleposlanika u tijeku. Promjene se mogu očekivati vrlo brzo, no imena se još uvijek drže u strogoj tajnosti.

PARO POTKOPAVA ENERGETSKE DOGOVORE VLADE I SAD-a
Kada je Kolinda Grabar Kitarović napustila veleposlaničko mjesto u SAD-u, Hrvatska godinu dana nije imala veleposlanika u Washingtonu. U travnju 2012. na to je mjesto imenovan Joško Paro, kojemu je vjerodajnice predao Ivo Josipović. Taj karijerni diplomat, poznat je po izjavi koju je 2010. godine dao Globusu. "Ja sam srušio Herceg-Bosnu i vratio Srbe", rekao je tada Paro. On se nedavno našao u skandalu kada je izjavom za američki list The Daily Sentinel bacio sumnju na mogućnost realizacije projekta LNG terminala na Krku. Kao gost kolumnist tog lista Paro je napisao kako su američki kapaciteti za prodaju ukapljenog plina rasprodani, a mogući ugovori s hrvatskom stranom nisu na vidiku. Time je neizravno optužio SAD kako sabotira taj projekt i insinuirao da se radi o neizvjesnoj investiciji u koju Hrvatska ulazi, a koja uz podršku predsjednice države dobiva i središnje mjesto u planovima Oreškovićeve vlade. Odgovor SAD-a nije dugo trebalo čekati - David L. Goldwyn, predsjednik Atlantskog savjetodavnog vijeća za energiju i član Nacionalnog naftnog vijeća SAD-a, demantirao je svaku Parinu riječ.
MIRO KOVAČ
ministar vanjskih i europskih poslova

Do ljeta dvadesetak smjena
Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova, u razgovoru za Dnevnik HRT-a, rekao je kako on i predsjednica RH dobro surađuju te se osvrnuo na smjene diplomata. "Riješili smo pomoćnike na temelju novog ustroja, sada rješavamo veleposlanike. Radimo organizirano prema pravilima i procedurama. Dok sam ja ministar nema osveta i revanšizma. Postoje kriteriji, profesionalnost prvenstveno. Time ćemo se voditi pri odabiru novih veleposlanika, bit će ih dvadesetak ovog ljeta," rekao je Kovač.

 

glas-slavonije.hr