Ministar Orsat Miljenić predstavio izmjene kaznenog zakona

Orsat Miljenić, Izmjene zakona, Ministar pravosuđa, kaznena djela protiv časti i ugleda

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je na sjednici Vlade izmjene Kaznenog zakona.

Najznačajnije se odnose na kaznena djela protiv časti i ugleda.

Rekao je kako su na početku imali dva oprečna zahtjeva kod izmjena kaznenog djela sramoćenja: jedno da se ono potpuno dekriminalizira, a drugo da se ništa ne dira. Prvo, kaže, nije bilo prihvatljivo jer bi se dogodilo da netko optuži običnog građanina da je ubio, ukrao može izazvati puno teže posljedice nego fizički napad te da je uobičajena praksa da je to dio kaznene sfere. O sramoćenju se počelo razgovarati tek nakon jedne nepravomoćne presude, rekao je Miljenić i naglasio da se sada zakonski tekst precizira.

- Znači, sramoćenja nema ako netko dokaže istinitost ili ako ima opravdani razlog povjerovati u istinitost onoga što je iznosio, a ako se radi o posebnim kategorijama, kao što su, od novinara, do javnih polemika, društvenih skupina itd., onda se podrazumijeva da nema kaznenog djela ako je to izneseno u javnom interesu. Stavljamo visoke standarde za koje mislimo da udovoljavaju trenutku u Hrvatskoj. Kaznenim zakonim regulira se i psihičko nasilje u obitelji koje više neće biti u prekršanoj sferi već postaje kazneno djelo.

Također, teška ubojstva ubuduće neće zastarijevati. Međutim to, i ono što smo govorili i onda, se odnosi samo na ona koja nisu zastarjela, dakle to je pro futuro. Na sve ono što je do sada zastarjelo ne može se utjecati bez promjena Ustava, rekao je Miljenić. Mijenja se i odredba o podmićivanju saborskih zastupnika. "Do sada je kazna za podmićivanje zastupnika bila blaža nego za ostala djela podmićivanja u gospodarstvu. Ne znam zašto je 2011. propisano različito, ali sada to izjednačavamo", kaže Miljenić.

Kako do sada sve osobe u javnim službama nisu imale zaštitu od prijetnje, prisile ili fizičkog nasilja, Vlada je i to odlučila promijeniti. "Sada ta djela tretiramo kao ona koja se progone po službenoj dužnosti. Znači država će štititi njihov integritet. Ako se radi o teškoj tjelesnoj ozljedi, kazna za počinitelja bit će teža", ističe ministar.

NOVINARI NISU ZADOVOLJNI

Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva da Ministarstvo pravosuđa i Vlada potpuno brišu kazneno djelo sramoćenja iz prijedloga izmjena Kaznenog zakona. Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je da preostaje čekati jesen i odluku Sabora. "Imali smo cijelo vrijeme stav da sramoćenje treba brisati iz Kaznenog zakona. Oni za sad to još uvijek nisu usvojili. Na Vladi su se opredijelili za takav svoj prijedlog kakav su dali i sad tu treba još Sabor odlučiti tek na jesen u dva čitanja. Svih ovih mjeseci smo se protivili ostanku kaznenog djela sramoćenja u Kaznenom zakonu, bilo je i međunarodne podrške u tom smislu iz raznih organizacija. Vidjet ćemo na kraju što će Sabor odlučiti". HND ističe kako će izmjene KZ-a koje vlasti predlažu nastaviti štititi moćnike a nauštrb medijskih, novinarskih sloboda i nauštrb kvalitete novinarskog posla koji su bitni za demokraciju svake zemlje.

glas-slavonije.hr