Ministar Matić poručio Šešelju: 'Idi bre pa se leči!'

vojislav šešelj, srpska radikalna stranka, tumor, vojislav šešelj, Beograd, Predrag Matić, vojislav šešelj, Jadranka Kosor bivša premijerka Hrvatske, vojislav šešelj, bujica, Ivo Josipović, HAG, vojislav šešelj, šešelj, sud, šešelj, sloboda, tužiteljstvo, zahtjev, mladen pavković, vojislav šešelj, Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HZHB, Koordinacija Hrvatskih udruga, Koordinacija braniteljskih udruga, vojislav šešelj, vojislav šešelj, goran hadžić, vojislav šešelj, ICTY, Proces u Haagu, vojislav šešelj, Vukovar, ICTY, vojislav šešelj, žalbeno vijeće ICTY-ja
Ministar branitelja Predrag Matić na pitanje novinara da komentira jučerašnju Šešeljevu čestitku, rekao je kako je riječ o osebujnoj osobi i ratnom zločincu, na žalost bez pravomoćne presude.
To je relikt prošlosti iz 90.-ih godina koji se očito u Srbiji još uvijek nije ugasio, ali na sreću bez veće potpore, rekao je Matić, te poručio Šešelju simbolično: Idi bre pa se leči! Lijepo je biti human i dati mogućnost Šešelju koji je teško bolestan, te mu dati mogućnost da se liječi, ali radi se o čovjeku koji je počinio velika zvjerstva, nastavio je Matić. Na novinarsko pitanje da komentira jučerašnje obilježavanje u Vukovaru, Matić je rekao da je tehnički sve dobro prošlo, ali da iskreno govoreći nije dobro u najboljem redu.

Josipović: Haški sud primarno odgovoran za slučaj Šešelj

Predsjednik države Ivo Josipović je najodgovornijim za slučaj Vojislava Šešelja, koji nakon privremenog puštanja iz pritvora slobodno nastupa u javnosti i pritom se služi ratnohuškačkom retorikom, prozvao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i izrazio žaljenje što je sud u Den Haagu propustio učiniti ono što mu je dano kao mandat. Kad govorimo o odgovornosti, primarno odgovornim držim Haški sud, kazao je istaknuo je.

Šef države je podsjetio da je dosadašnja praksa Suda bila, čak i ako to nije bilo izričito napisano, da se onima koji su puštani na privremenu slobodu uvjetuje da javno ne nastupaju, a posebice da ne šire onu ideologiju koja je i razlog zbog koje su u Hagu. Još je jednom Šešeljeve izjave ocijenio skandaloznim i strašnim.

To je zazivanje duha iz boce, duha šovinizma, nacionalizma, agresije, zločina i svega onoga što ne bismo poželjeli da se pojavi ne samo ovdje nego nigdje u svijetu", dodao je predsjednik. Potvrdio je da ga u uredu čeka odgovor na pismo predsjedniku ICTY-ja Theodoru Meronu uoči obilježavanja vukovarske tragedije, ali da od toga "ne očekuje previše.

Od pisma i odgovora ne očekujem previše. Nije za očekivati da će Haški sud reagirati na poticaj iz politike, ali bi bilo dobro da prizna svoju pogrešku, rekao je Josipović i najavio da će od hrvatskog veleposlanika u UN-u tražiti da u u skoroj raspravi o izvješću predsjednika Haškog suda i izvješća o radu cijelog Suda reagira i da jasnim i odlučnim govorom u Vijeću sigurnosti kaže što mi u Hrvatskoj o tome mislimo.

Miljenić: 'Vlada već poduzima neke stvari'

Ministar Orsat Miljenić nije želio precizirati kako će konkretno Vlada reagirati na Šešeljeve izjave. Ponašanje Šešelja pokazuje da mu je mjesto u zatvoru, a cijela situacija nakon njegova puštanja na slobodu za Haški tribunal trebala bi biti apsolutno neprihvatljiva, izjavio je Miljenić. Naglasio je da vlada u okviru svojih mogućnosti već poduzima neke stvari u vezi Šešeljeva slučaja, ali je rekao da ne može govoriti o sadržaju nekih korespondencija. Rekao je i da Hrvatska nije stranka u postupku. Apsurdno je to da je glavni haški tužitelj u istovremeno u Beogradu kad Šešelj daje takve izjave i da se ništa ne dogodi, kaže Miljenić.


Pusić: Poludjelog zločinca Šešelja treba vratiti u Haag

Haški sud trebao bi reagirati na istupe Vojislava Šešelja, 'poludjelog ratnog zločinca' kojega je zbog bolesti pustio na privremenu slobodu, i vratiti ga u pritvor zbog njegove retorike koja šteti i odnosima Srbije sa susjedima i njezinom europskom putu, ocijenila je u Zagrebu prva potpredsjednica vlade Vesna Pusić. 'Potpuno je jasno da on šteti europskom putu, u prvom redu Srbije, a onda i dobrim odnosima između Srbije i njezinih susjeda. Ne zato što ja mislim da on ima neki utjecaj, ali zato što u javno mnijenje unosi retoriku zbog koje je, između ostalog, došlo i do zločina u ratovima '90-ih i koja je nedopustiva bilo gdje. Prema tome, očito je da bi haške institucije trebale reagirati i vratiti ga u pritvor', rekla je Pusić. Pozvala je svoje kolege u Srbiji da nedvosmisleno osude Šešeljeve istupe.


Jadranka Kosor: Sabor mora reagirati na Šešelja

Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor izvjestila je novinare da priprema deklaraciju kojom bi Hrvatski sabor reagirao na Šešeljeve istupe odnosno upozorio Srbiju na sve obveze koje ima kao kandidat za članstvo u EU. Kosor je rekla kako je oko tog dokumenta počela konzultacije sa saborskim klubovima, a dokument bi bio upućen Međunarodnom kaznenom sudu, glavnom haškom tužitelju Sergeu Brammertzu i predsjedniku Suda Thedoru Meronu. Šešelj, kaže, prijeti susjednoj državi Hrvatskoj i netko na to mora reagirati. Podsjetila je na slučaj generala Mladena Markača, za kojeg je haški Sud izdao nalog za izručenje u Haag čim je saznao da je bio u lovu, iako Markač pritom nije davao nikakve izjave, a pogotovo nije prijetio.

hrt.hr