Kovač: Treba smiriti tenzije u BiH

Republika Srpska, Miro Kovač

"Uvjeren sam da će i Srbija konstruktivno djelovati na svoje sunarodnjake u BiH. Nema alternative opstojnosti BiH, ona može funkcionirati samo kao BiH, a Hrvatska želi da sva tri naroda budu ravnopravna i ustavotvorna i da se BIH kreće prema članstvu u EU. To je naš cilj", rekao je Kovač.

U četvrtak navečer sudjelovao je na večeri Američko-jadranske povelje s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem, a na pitanje je li tamo bilo riječi o situaciji u Bosni i Hercegovini, rekao je da nije, no da je Amerika svjesna situacije i da će Hrvatska surađivati na očuvanju stabilnosti te zemlje.

Susret s Dačićem

Upitan je li se možda sastao sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem nakon što je premijer Aleksandar Vučić u svom govoru pred UN-om spomenuo da se Srbija suočava s nekim od najužasnijih uvreda koje stižu od susjeda u obliku izjava da je Srbija šaka jada, Kovač je rekao kako je s njim samo kratko razgovarao.

"Želimo normalne dobrosusjedske odnose sa Srbijom koja je kandidat za članstvo u Europskoj uniji. Postoji niz kriterija koje Srbija mora ispuniti", rekao je Kovač i istaknuo da je suradnja jedini put.

"Naš je prijedlog kolegama iz Srbije da nakon što su shvatili da nema ništa od prepucavanja s nama, da nema ništa od tih verbalnih napada na Hrvatsku, ništa od tih pisama koja su odaslana na razne adrese u Europskoj uniji, da nema alternative suradnji, da počnemo surađivati na dobrobit i Hrvatske i Srbije. Mi želimo da Srbija napreduje prema EU, ali zna se koji su kriteriji, prvi korak bi bio da Srbija pokrene postupak izmjene svog zakona o ratnim zločinima tako da postignemo sporazum, da hrvatski sudovi procesuiraju zločine počinjene u Hrvatskoj, a srpski one u Srbiji. To bi bio prvi korak da se pokaže da se želi dobrosusjedski surađivati", zaključio je Miro Kovač.

On se sastao s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom, a tijekom boravka u New Yorku sudjelovao je i na trilaterali Hrvatska-BiH-Turska, te predsjedao sastancima Američko jadranske povelje i Inicijative za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP).