Kolinda Grabar Kitarević ili dr. Ivo Josipović?

branitelji tribina
... hrvatske države podržati punu jednakopravnost, suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH s druga dva bh. naroda.

Puna jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ostvarila bi se transformacijom Federacije na dvije republike od kojih bi jedna bila bošnjačka, a druga hrvatska republika. Uz već postojeću Republiku Srpsku, Bosna i Hercegovina bi bila unija triju republika, imala bi tri multietničke federalne jedinice i tri razine vlasti: općina, republika i država. Puna jednakopravnost mogla bi se ostvariti i na način da se ukinu oba entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska, a da se prostor Republike Srpske pretvori u pet županija/kantona, i to: banjalučki, dobojski, bijeljinski, Istočno Sarajevo i Trebinje, pa bi tako dobili tri razine vlasti: općina, županija /kanton i država.

Postoje i drukčiji oblici uređenja države, kao što su regije, ali i asimetrično uređenje države kako je danas uređena BiH, sklopom Federacije BiH i Republike Srpske.

Hrvatski narodni sabor BiH bi trebao prvi otvoriti raspravu o tome kakav oblik uređenja Bosne i Hercegovine žele predstavnici hrvatskog naroda u BiH i staviti taj prijedlog na dnevni red svim hrvatskim vijećnicima i zastupnicima koji imaju izborni legitimitet u Bosni i Hercegovini.

U slučaju visokog stupnja suglasnosti hrvatskih vijećnika i zastupnika takav prijedlog bi se usvojio dvotrećinskom većinom u Hrvatskom narodnom saboru BiH i postao bi dokument koji oslikava većinsku volju hrvatskog naroda u BiH i tek tada bi se za njega mogla tražiti potpora od svih političkih čimbenika u Republici Hrvatskoj i Međunarodne zajednice te otvoriti suštinski pregovori s druga dva naroda u BiH.

Sve dok legalni i legitimni zastupnici hrvatskog naroda u BiH ne usvoje političko stajalište o budućem unutarnjem uređenju Bosne i Hercegovine, do tada ne može biti relevatno podržava li netko Treći entitet ili ne.

Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, pratimo kampanju i retoriku hrvatskih predsjedničkih kandidata za predstojeće predsjedničke izbore u RH, i ni na koji način ne vidimo kako je Treći entitet politički kamen spoticanja u kampanji nego su otvorene teme obnove neokomunizma ili obračuna s ostacima komunističke ideologije i njihovih sljedbenika. U kampanji za predsjednika RH otvorene su teme o tome može li postojati pomirba između onih koji nisu željeli samostalnu Republiku Hrvatsku i koji joj svakodnevno podrivaju međunarodni ugled i suverenitet, te onih snaga koje su sudjelovale u Domovinskom ratu i stvaranju Republike Hrvatske.

Otvorene su teme i o tome jesu li branitelji Domovinskog rata najzaslužniji za uspostavu hrvatske države ili postaju teret hrvatskog društva, trebaju li dobiti ustavni zakon ili im prava treba izjednačiti s pravima srpskog agresora u Republici Hrvatskoj. U predsjedničkoj kampanji za hrvatskog predsjednika raspravlja se o gospodarskim temama koje direktno utječu na loš standard u državi što utječe na prekomjerno iseljavanje mladih ljudi iz države i o tome tko za to snosi najveću odgovornost.
Što se tiče Hrvatske Republike Herceg-Bosne, mi branitelji oboljeli od PTSP-a nismo zaboravili kako je Vesna Pusić, čija stranka podržava dr. Ivu Josipovića, uvijek bila protiv Hrvatske Republike Herceg-Bosne, nazivala je zločinačkom tvorevinom, i zajedno s SDP-om ima najveće zasluge za gašenje Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Sadašnji predsjednik RH, dr. Ivo Josipović, je, prema iskazu Ivana Zvonimira Čička, sudjelovao u pravljenju optužnice za udruženi zločinački pothvat, a njegov sadašnji veleposlanik u Washingtonu, Joško Paro, se u više navrata javno hvalisao kako je on najzaslužniji za gašenje Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Kada svemu tome pridodamo Stjepana Mesića koji podržava dr. Ivu Josipovića, Antu Nobila koji je njihov javni tužitelj svega onoga što predstavlja HR Herceg-Bosnu, postavlja se pitanje kome je danas u Bosni i Hercegovini u interesu da uspoređuje dr. Ivu Josipovića i Kolindu Grabar-Kitarević u kontekstu podržavanja ili nepodržavanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne ili Trećeg entiteta.

Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, smatramo kako s obe strane granice Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine živi jedan teisti hrvatski narod, ali kako je isto tako, na tom istom prostoru jedinstvena i mreža bivših komunističkih vlastodržaca.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je izraz težnje hrvatskog naroda i odgovor na velikosrpsku i bošnjačku agresiju, ali su je bivši komunistički vlastodršci, na čelu sa Stjepanom Mesićem, Josipom Manolićem i njihovim sljedbenicima u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini uspjeli pribiti na križ, prikačit joj etiketu zločinačke i nacionalističke tvorevine, i na temelju laži i falsifikata, krivokletstva i lažnog svjedočenja ponovno ovladati svim strateškim pozicijama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, ne vodeći nimalo brigu o tome kako bez Herceg-Bosne Hrvati nemaju političko uporište u Bosni i Hercegovini, a samim tim ne mogu graditi svoju opstojnost ni budućnost u BiH, što je danas svakome jasno.

Mi, branitelji oboljeli od PTSP-a, nemamo dvojbe o tome koje su stranke i političari u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini stvarale i podržavale Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, a koje su stranke i političari uvijek bili protiv Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Također, nemamo dvojbe ni o tome koja hrvatska stranka i koji hrvatski predsjednički kandidat idu stazama dr. Franje Tuđmana, a koje stranke i predsjednički kandidati idu stazama Josipa Broza Tita, stoji u priopćenju koje smo dobili iz Sektora branitelja oboljelih od PTSP-a i Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata.