Josipović ustavnim promjenama obmanjuje javnost

Predsjednik Ivo Josipović, Ured predsjednika Republike, Predsjednik Republike Hrvatske, odvjetnik Vladimir Gredelj,  Ivana Maletić , HDZ Hrvatske, Predsjednik Ivo Josipović, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Ante Josipović
...i teritorijalnim preustrojem može promijeniti gospodarsko stanje u državi i time prikriva svoju suodgovornost za činjenicu da je Hrvatska na dnu svih ljestvica koje se odnose na konkurentnost, gospodarski rast i razvoj i privlačenje investicija".

Josipović se složio s Vladom kada je potpuno centralizirala korištenje europskih fondova i u tome sasvim zanemarila ulogu županija, a sada govori nešto drugo i poziva se na poljsko iskustvo, navela je Maletić dodajući da HDZ već dvije godine upozorava da Milanovićeva Vlada nema jasnu viziju, ciljeve i strategiju ekonomskog oporavka i ne zna koristiti europske fondove.

Podsjetila je da su od Josipovića tražili da inicira sazivanje sjednice Vlade kako bi se raspravilo o svim tim pitanjima, ali on to kontinuirano odbija jer mu je, kako je rekla, "jedino važna i bitna njegova pozicija predsjednika te jedino o čemu vodi računa je o sebi samom".

"To je put za njega samog, ali ne i za Hrvatsku jer taj put kojim trenutno ide Vlada uz veliku Josipovićevu potporu, Hrvatsku vodi u propast i siguran gubitak europskih sredstava. Na to mi dobronamjerno upozoravamo i to želimo prekinuti i nadamo se da će na sljedećim izborima prvi otići upravo Josipović, koji misli samo na sebe", ustvrdila je Maletić.

Ističući kako se Josipović poziva na Poljsku, objasnila je da je kod nas sasvim obrnuto te da je trebao reagirati kada je Vlada donijela odluku o centraliziranom korištenju europskih fondova odnosno kada su zanemarene županije, a takvo će stanje, rekla je, biti do 2020 godine.

Objasnila je da je Poljska za razliku od Hrvatske na vrijeme odlučila svoje operativne programe za korištenje eu fondove pripremiti po vojvodstvima. I zato su smanjili broj vojvodstava s 49 na 16 da bi bila usklađena sa statističkim regijama. Svako vojvodstvo odredi svoju strategiju razvoja i za što želi koristiti europske fondove s točnim iznosom novca koji može potrošiti, rekla je Maletić.

Smatra da je Josipović trebao tražiti javnu raspravu i dogovor sa županijama kada je Vlada donijela odluku o centraliziranom korištenju eu fondova. Na temelju tih razgovora utvrdilo bi se kako bi se uredile statističke regije, a ne da se to radi preko noći u ljeto 2013., kada su napravljene tri statističke regije koje su pretvorene u dvije, rekla je Maletić.

Podsjetila je da je Vlada tada objašnjavala da Slavonija neće ništa izgubiti, a gubi, rekla je, jer joj je maksimalna potpora zbog Zagreba sada 30 posto, a ne 60 posto koliko bi imala s obzirom na razvijenost. To je izazvalo niz nelogičnosti u Hrvatskoj, a Josipović je to sve podržao, zaključila je Maletić.

Predsjednički kandidat Ivo Josipović u izbornom programu navodi Poljsku, Finsku i Dansku kao zemlje koje su administrativne reforme provele na početku procesa uvođenja strukturnih reformi u gospodarstvu. Smatra da je novi ekonomski model kojeg zagovara neodvojiv od novog administrativnog ustroja te se zalaže da se u Ustavu propišu kriteriji koji će obvezati zakonodavca da provede administrativnu reformu i uspostavi novi teritorijalni ustroj s pet do osam regija.