Je li u redu da glumci raspela guraju u stražnjice pa ih bacaju publici?

...po sudu mnogih, vulgarnu predstavu 'Hrvatsko glumište' (prezervativi navučeni na križ kojega guraju glumcima u anus, a kasnije ista raspela bacaju u gledalište), još jednom se, nakon krvoprolića u Parizu i svih kasnijih napetosti, nameće pitanje trebaju li se u umjetnosti postaviti granice koje dijele umjetničko djelo od perverzije i zlostavljanja neistomišljenika.

Je li redateljima, dramaturzima, piscima i glumcima u ime umjetničke slobode sve dopušteno, odnosno, treba li ipak voditi računa o zaštiti ljudskog dostojanstva i osjećaja onih kojima skrnavljenje raspela ili vrijeđanje proroka Muhameda nije duhovito, upitali smo Brunu Langera, legendarnog rokera koji se još u komunističkoj Jugoslaviji otvoreno zalagao za slobodu govora (album ''Mentalna higijena'' bio je u to vrijeme umjetnički presedan borbe protiv totalitarizma), koji se javno usprotivio zabrani Thompsonova koncerta u Istri, no kojega su lokalni režimski mediji često prozivali zbog njegovih inicijativa u borbi protiv ovisnosti u Istri te zbog nastojanja da se u zakonske i civilizacijske okvire stave ljetne zabave na otvorenom, koje su u suštini služile kao paravani za preprodaju velike količine droge.

Langer: Takvu predstavu ne bih gledao

''Nedvojbeno je da je sloboda govora temelj civilizacije. S druge strane, imamo ljude koji neke ''umjetničke performanse'' doživljavaju kao uvrede. Osobno sam se oduvijek zalagao za slobodu govora, no ako je točno to što govore da se na pozornici riječkog HNK čini s raspelom, onda to doživljavam kao vulgarnost. I takvu predstavu nikada ne bih gledao. No, budući da je sloboda govora i izražavanja naša svetinja, teško je reći kako bi se i gdje mogla povući granica između slobodnog izražavanja i neprimjerene vulgarnosti'', procjenjuje Bruno Langer.

Primjećuje potom da je ipak pomalo čudno i neobično da se provokativnost početkom 2015. godine na sceni prezentira i slavi predstavama o ustašama.

Lako je biti provokativan s temom iz 1945. godine

Zašto 'provokativni' hrvatski redatelji i dramaturzi napokon ne postave predstavu koja se bavi zatvaranjem zdravih ljudi u psihijatrijske ustanove, pravosudnim progonom prijavljivača korupcije i kriminala, dakle vrlo aktualnom i istinitom temom, umjesto što su 'provokativni' s predstavom o vojnicima iz Drugog svjetskog rata? Puno je lakše glumiti provokativnost na temu ustaša, koji su postojali prije točno 70 godina, nego napraviti istinski provokativnu predstavu koja preispituje aktualne teme poput zatvaranja zviždača u ludnice. I za najhrabrije hrvatske redatelje, to je, čini se, ipak preveliki izazov, zaključuje Bruno Langer.

FOTO: arhiva HNK Rijeka

direktno.hr