Izvanredno stanje: Metković pred plimnim udarom; alarmantno stanje u Krvavcu i Kominu

...stanje za područje Metkovića, Opuzena, Kule Norinske i Ploča. Naime, Hrvatske vode donijele su rješenje o uspostavi izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama obrane od poplava na području Dubrovačko- neretvanske županije, slivno područje Neretva-Korčula.

Zamjenik rukovoditelja obrane od poplava vodnog područja Hrvatskih voda Branko Pejaković kazao je kako će se najavljeno povećanje na dotoku od 1650 metara kubnih, obzirom da su trenutačni vodostaji na rijeci Neretvi prouzročeni propuštanjem protoka od 1150 metra kubnih sa vodomjerne postaje Mostar, očitovati u značajnom porastu vodostaja na teritoriju RH. Naveo je i kako se, unatoč transformaciji vodnog vala, značajno povećanje očekuje 2. prosinca 2010. godine oko 1.30 sati, prvo u Metkoviću, a potom i Opuzenu.

D. Kovač / Dubrovački vjesnik

Metković na nogama

Veliki plimni val nakon ispuštanja vode iz hidroakumulacije Jablanica primiče se dolini Neretve. Navodno se tijekom noći očekuje vodostaj od preko 450 centimetara i izlijevanje vode iz korita.

Pred Metkovcima je neizvjesna noć. Osim desne strane grada ugrožena je i lijeva strana te uže središte grada. Vatrogasci pune vreće pijeska i dijele ugroženom stanovništvu koje postavlja zečje nasipe oko svojih kuća.

Usporedbe radi, u siječanjskim poplavama najveći vodostaj bio je manji od četiri metra.

Stanislav SOLDO

Alarmantno stanje u Krvavcu i Kominu
Brojne prometnice su zatvorene pa su prigradska naselja Vid i Prud odsječena od
Metkovića zbog velike vode na cesti. Sutra neće biti nastave u Osnovnoj školi don
Mihovil Pavlinović koja se nalazi na desnoj strani grada kao i u područnim školama u Vidu i Prudu.

Metkovskim vatrogascima koji su neprekidno uz građane u pomoć dolaze kolege iz
Konavala, Mljeta, Pelješca , Slanog, Slivna, Opuzena i Kule Norinske. Na 5 punktova pune se vreće sa pijeskom i razvoze po pozivu građana na kritična mjesta.

Ona su večeras brojna, a već je podijeljeno preko 10 tisuća vreća. Noć je neizvjesna i puna strepnje, u trgovinama su gumene čizme danas bile najtraženija roba a dok ovo javljamo neslužbeno doznajemo da u Opuzenu zasjeda županijski krizni stožer .

Dok dobijemo njihove informacije možemo reći da je stanje alarmantno u Metkoviću, Krvavcu i Kominu gdje je zatvorena županijska cesta .

Jadranka Bulić / Dubrovački vjesnik

NAJNOVIJI 112 IZVJEŠTAJ Obrana Knina u pripremi
SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA

Centar obrane od poplave za vodno područje dalmatinskih slivova HRVATSKIH VODA donijelo je riješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplave na području Splitsko-dalmatinske županije, slivno područje "Cetina" dionica br. 8 "Otok - akumulacija Peruča", jer je vodostaj rijeke Cetine na mjerodavnom vodomjeru Han u 16 sati iznosio 312 cm sa tendencijom daljnjeg porasta.

Stožer ZIS-a Grada Sinja aktivirao je i stavio u pripravnost snage za obranu od poplava ( 50 ljudi te kamione i zemlju za punjenje vreća ), a posredstvom Županijskog centra 112 Split osigurane su dodatne vreće za pijesak.

ŠIBENSKO - KNINSKA ŽUPANIJA

Na snazi su pripremne mjere obrane od poplava u gradu Kninu. Zbog izlijevanja rijeke Butišnice na dionici D33 (Knin - GP Strmica) kod Golubića, cesta zatvorena za sav promet. Pune se vreće s pijeskom u slučaju žurne potrebe za zaštitom crpne stanice na ulazu u Knin.

DUBROVAČKO - NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Metkoviću, naselje Glibuša na cesti ima 30 - 40 cm vode i voda je ušla u dvadesetak objekata. Voda je na ulicama M.Gupca, N.Gusara, E.Kvaternika i Zagrebačkoj ulici. U tijeku je sjednica Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije.

Desna strana grada Metkovića pod vodom je drugi put ove godine. Ionako loš sustav obrane od poplava nije uspio zaustaviti vodeni val prouzročen ispuštanjem velike količine vode iz Hidroelektrane Jablanica, pa su pod vodom obiteljske kuće i okućnice u naseljima Jerkovac i Glibuša.

Štete se mjere stotinama tisuća kuna, a ukoliko se nastavi nekontrolirano ispuštanje vode narednih dana štete će biti još i veće, jer će potonuti i one ulice, koje je poplava mimoišla u siječnju.

Trenutačno Neretvom protječe 1800 kubika vode u sekundi a vodostaj je gotovo 350 centimetara. Stanovnici desne strane grda pripremaju se za najgore. Vatrogasci pune vreće pijeska, koje se dijele najugroženijima kako bi spriječili prodro vode.

Smiljan Šetka je vrećama pijeska ogradio svoje dvorište te pimpom ispumpava vodu. Za sada mu voda nije ušla unutra pa se nada da će ovaj put improviziranim nasipom uspjeti obraniti svoju kuću.

Ipak, dosta kuća u Zagrebačkoj ulici u srijedu je ponovno osvanule pod vodom. Najkritičnije je na početku ulice gdje je voda prodrla u prizemlja nekoliko kuća. Ante Manenica i njegova supruga Nataša iselili su iz kuće u koju je u noći između utorka i srijede ušla voda. Poučeni ranijim lošim iskustvima namještaj i pokućstvo su u zadnji čas uspjeli iznijeti na kat.

- Ne znam što bih vam rekla. Žalosna sam zbog svega što nam se događa. Netko bi o nama trebao povesti računa, kazuje nam Nataša, koja se privremeno sklonila kod susjeda, kojima je voda potopila prizemlje.

Za ovo katastrofalno stanje koje ih je pogodilo, stanovnici desne strane grada Metkovića okrivljuju Hrvatske vode. Kažu da su svjesni kako se ne može bez nasipa i kanala obraniti to područje ali da vode ništa nisu učinile kako bi se riješio sustav odvodnje. Naime, njih ne plavi samo voda iz močvare već i oborinske vode koje nemaju kuda otjecati.

- Poručujem Hrvatskim vodama da nam što prije pošalju račune za vodnu naknadu, a onima koji neće platiti nema odmah ovrše sa računa, ogorčen je Pero Vladimir-Čile, čije prizemlje također pluta. Sada u dvorište ulazi u gumenim čizmama ali ne zna do kada jer južina podiže razinu mora pa se Neretva ulijeva u Norin, koji se zatim močvarnim kanalima i rukavcima razlijeva desnom stranom grada.

Prošle godine sam imao štete 20 tisuća kuna, stradala mi je peć od centralnog grijanja, a koliko ću ove godine imati to ćemo vidjeti, rezolutan je Pero Vladimir, koji je još jednom za sve nedaće koje su ih snašle optužio Hrvatske vode, koje ne vode brigu o desnoj strani grada Metkovića pod izlikom da je to nebranjeno močvarno područje, koje jednostavno mora potonuti.

Sa njime se složila i Katica Vladimir, koja kaže da je platila 1200 kuna slivne vodne naknade a ni sama ne zna gdje je taj novac potrošen. U obranu od poplava nije jer zbog vode ne može u svoju kuću bez dubokih gumenih čizama.

- Tužiti ću Hrvatske vode za sve što nam se događa - ogorčena je Katica.

Iako su Hrvatske vode proglasile redovite mjere obrane od poplava na rijeci Neretvi od Metkovića do Opuzena, to stanovnicima u poplavljenim područjima desne strane grada nije nikakva utjeha. Njihove oči uprte su u akumulacijska jezera hidroelektrana uzvodno od Mostara, koje nekontroliranim ispuštanjem vode plave njihove kuće i dvorišta.

izvor: slobodna dalmacija