‘Imam leukemiju, a donor iz Hrvatske mogao bi mi spasiti život’

pomoć, Tania Murphy
No, prijeko nužno potrebnog donora koštane srži nije uspjela pronaći.

Tania Murphy (45) Australka hrvatsko-irskog podrijetla zbog teške se bolesti našla u bezizlaznoj situaciji i putem društvenih mreža zamolila je i za pomoć s Balkana, piše ABC. Taniji je u srpnju ove godine dijagnosticirana akutna mijeloična leukemija nakon čega je odmah podvrgnuta kemoterapiji, a potom je krenula i u potragu za odgovarajućim donorom koštane srži.

Na žalost, do danas ta potraga nije dala željeni rezultat. Stoga su prijateljice ove majke dvoje male djece, krenule u veliku kampanju putem društvenih mreža. Kampanjom pod nazivom "Find Tan a Donor" potiču ljude, posebice s Balkana i Irske, da se testiraju i uđu u registar koštane srži. Naime, Tanijin otac rođen je u Širokom Brijegu, a majka joj je Irkinja pa se apel posebno odnosi na Balkan i Irsku.

Prema posljednjem statusu koji je objavljen na Facebooku, Tania je opet u bolnici na kemoterapiji. "Podijelite ovu poruku. Ako imate prijatelje koji su balkansko/mediteranskog podrijetla ili s britanskih otoka i imaju između 18 i 45 godina, pozovite ih da se testiraju i uđu u registar donora koštane srži", stoji u objavi iznad videa na kojem Tania leži u bolnici i pojašnjava bit kampanje.

Da ljubav može izliječiti leukemiju, Tania ne bi trebala donora. Njezin suprug Chris ne skida poglede s nje i sedmogodišnje Tayle te četverogodišnjeg Kalana. U prosincu ove godine par bi trebao proslaviti desetu godišnjicu braka.

"Planiramo zajedno dočekati starost i vidjeti kako nam djeca stare i uopće ne dolazi u pitanje opcija po kojoj bismo se pitali što ako ne pronađemo donora", kaže Chris koji je uz Taniju prolazio sve najteže trenutke. "Izazovi dolaze i s njima se jednostavno moramo suočiti. Prebrodit ćemo mi to zajedno, to je sve što možemo učiniti", kazao je on za The Courier.

Chris i Tania imaju zajedničku tvrtku Pt. Elliot, nedaleko od Adelaidea, i bave se proizvodnjom umjetnina od željeza. "Vidio sam nevjerojatno snagu i pozitivnost koju unosi u sve što radi i to je zasigurno način na koji je krenula i na ovo putovanje", kaže Chris.

Istodobno Tania tvrdi kako joj je obitelj sve. "Samo želim biti baka i vidjeti ih kako odrastaju i prolaze kroz život , oni su mi sve i želim biti tu za njih, uvijek", kaže Tania.

net.hr