Hrvatska za uhićenja pripadnika HVO u Orašju zna već dvije godine

stern i plenkovic dokumenti
Ratni zapovjednik HVO-a u Orašju Đuro Matuzović i devet njegovih suradnika ostaju u pritvoru u Sarajevu, odlučio je jučer Sud BiH.

Jednomjesečni pritvor im je određen zbog opasnosti od bijega i sumnje da bi boravkom na slobodi uništili dokaze i uticati na svjedoke. Optužnica još nije podignuta. Zbog Orašja drugi dan zaredom održavali su se hitni sastanci u Banskim dvorima. Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je okupio čelnike pravosudnih institucija i resorne ministre.

"Republika Hrvatska uložiti će sve legitimne napore kako bi se pomoglo uhićenim, koji su i hrvatski državljani, poštujući neovisnost pravosuđa i ne ulazeći u prostor politike", poručili su iz Vlade.

Na sastanku su bili glavni državni tužitelj Dinko Cvitan, direktor SOA-e Daniel Markić, ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar branitelja Tomo Medved, šef diplomacije Davor Ivo Stier i ministar obrane Damir Krstičević.

"Znali smo da će biti izazova i otpora politici nove vlade koja ima artikuliranu politiku prema BiH", rekao je Stier nakon sastanak i dodao da je sa situacijom upoznao i hrvatske saveznike u NATO savezu i EU, te će iduće korake koordinisati s njima.

Što se uhićenja tiče, dodao je, njima je pružena sva pomoć, ali oni su i državljani BiH i kao takvi su tretirani od strane institucija BiH. Tko je znao za slučaj Orašje, a tko nije, tko je to mogao, a nije spriječio, tko je kriv?

Svi su zapanjeni i iznenađeni, iako su hrvatske vlasti najmanje dvije godine znaju da Tužiteljstvo BiH protiv čelnih ljudi HVO-a u Orašju vodi istragu za ratni zločin, a popisi osumnjičenih sedam-osam godina kruže internetom.

Jutarnji list posjeduje dokument hrvatskih obavještajnih službi od 17. lipnja 2014. s informacijom o istrazi Tužiteljstva BiH protiv 28 pripadnika HVO-a u Orašju, Hrvata i Bošnjaka, te o drugoj istrazi protiv pripadnika 101. brigade HVO-a u Bosanskom Brodu od ožujka do listopada 1992.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić rekao je da su dosad podignuli pet ili šest optužnica za zločine u Orašju.

"Prema Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina iz 2008., tada se 5.895 osoba vodilo kao osumnjičene. Do danas ih je 635 optuženo", rekao je glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Sugovornici Jutarnjeg lista tvrde da su obavještajne službe redovno svih ovih godina informirale vlast o istragama koje vlasti BiH provode protiv pripadnika Hrvatske vojske i HVO-a. S time su upoznati i aktualni premijer i predsjednik, a o svemu je detaljno upoznat glavni državni tužilac Dinko Cvitan. Prema njihovim riječima, u budućnosti bi hrvatska Vlada mogla imati još veći problem ako Tužiteljstvo BiH aktivira optužni prijedlog protiv ministra obrane Damira Krstičevića, koji je pod istragom zbog zločina na području Mrkonjić Grada 1995. godine po zapovjednoj odgovornosti.

Inspektori iz BiH počeli su još 2005. dolaziti u Hrvatski državni arhiv (HDA), gdje su proučavali, ali i fotokopirali dio građe vezane uz HVO i Domovinski rat, doznao je Jutranji list u HDA-u. U zadnje vrijeme nisu dolazili, ali su prije nekoliko mjeseci u HDA-u bili suci s područja Istočnog Sarajeva kojima je arhiv bio samo servis, gdje su proučavali građu koju su prije toga naručili u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata koji je smješten u istoj zgradi bivše Sveučilišne knjižnice gdje je i HDA.

Jutarnji list