Hrvati u BiH nemaju jednakopravan položaj

eu kina, bezvizni režim, BIH, eu, BIH, Politika, emigranti, BIH, europa, Europska unija, županije, Grude, Sovići, škola, europa, Dubravka Šuica, BIH, Dubravka Šuica, Referendum RS, referendum, Dubravka Šuica, BIH
...kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje", ali je i pozvalo „institucije Bosne i Hercegovine da pokažu ulaganje dodatnih napora, posebice u vezi s funkcioniranjem pravosuđa, borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala te borbom protiv radikalizacije i terorizma".

Potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom Dubravka Šuica izjavila je da će se naći način kako upozoriti Dodika na štetno ponašanje i da će referendum o uspostavljanju dana Republike Srpske doživjeti osudu u sklopu redovitog izvješća o napretku Bosne i Hercegovine jer destabilizacija BiH nikome ne odgovara, posebice imajući u vidu činjenicu da se Bosna i Hercegovina opredijelila za europski put. Godišnje izvješće Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine bit će objavljeno 9. studenog, a Europski parlament će krajem studenog dati svoje stajalište, što je standardna procedura za sve zemlje koje su u procesu pristupanja Europskoj uniji.

„Smatram da je ovaj referendum bio nepotreban i neustavan te da negativna retorika nikome ne ide u korist. Referendum koji je organizirala Republika Srpska samo je jedan od pokazatelja neriješenih odnosa", istaknula je zastupnica Dubravka Šuica, naglašavajući da je referendum, između ostaloga, poslužio za podgrijavanje tenzija u predizborne svrhe.

Također, zastupnica Dubravka Šuica je poručila da Republika Hrvatska kao punopravna članica Europske unije neće i ne može mirno promatrati situaciju u Bosni i Hercegovini u kojoj Hrvati nemaju jednakopravan položaj, te da će se maksimalno založiti da Hrvati budu konstitutivni narod jednako kao i ostala dva naroda i da bi to trebao biti uvjet za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.