Hidroavioni od 25. kolovoza počinju s letovima?

European Coastal Airlines , hidroavioni, hidroavioni, ECA Europski zračni prijevoznik, ECA Europski zračni prijevoznik, European Coastal Airlines , hidroavioni
Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) priopćila je da Europski zračni prijevoznik (ECA) do srijede nije dostavio dokaze o uklanjanju nedostataka na hidroavionima kako bi ispunila uvjete za vraćanje privremeno joj oduzetih potvrda o provjeri plovidbenosti te kako bi ponovno počela prijevoz tim zrakoplovima.

Na temelju inspekcijskog nadzora, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) privremeno je Europskome zračnom prijevozniku (European Coastal Airlines - ECA) od 10. do 22. kolovoza oduzela neke svjedodžbe, odobrenja ii certifikate zbog utvrđenih nedostataka u održavanju zrakoplova. Nedostatci utvrđeni inspekcijskim nadzorom nisu isključivo administrativni, nego se većina njih odnosi na znatno odstupanje od zahtjeva primjenljivih propisa, što smanjuje sigurnosni standard, stoji u priopćenju HACZ-a.

ECA je u međuvremenu za neke nedostatke dostavila korektivne mjere i dokaze na temelju kojih joj je HACZ 22. kolovoza vratio Svjedodžbu operatora zrakoplova (AOC), što ne znači da može obavljati zračni prijevoz zrakoplovima koji su bili pod inspekcijskim nadzorom jer utvrđeni nedostatci na njima do danas nisu uklonjeni, zbog čega su privremeno i oduzete potvrde o provjeri njihove plovidbenosti. Do danas ECA nije dostavila dokaze o uklanjanju nedostataka na zrakoplovima kako bi ispunila uvjete za vraćanje privremeno oduzetih potvrda o provjeri plovidbenosti za svaki zrakoplov te tako ponovno počela obavljati prijevoz zrakoplovima.

Agencija ne želi komentirati ECA-ine objave o ponovnoj uspostavi letova te ističe da će se oni nastaviti tek kada budu ispunjeni svi propisani uvjeti.

Ponovno izdavanje svih dokumenata nužnih za letove ovisi o brzini uklanjanja preostalih nedostataka.

U vezi s medijskim napisima o radnim dozvolama članova ECA-ine posade koji nisu državljani Republike Hrvatske, HACZ nema informacija o tome jesu li prekršene odredbe primjenljivih propisa niti je mjerodavan za nadzor primjene propisa koji reguliraju to područje.

HACZ-u nije poznato da u Europskoj uniji i šire mjerodavno tijelo za sigurnost civilnoga zračnog prometa nadzire radne dozvole stranaca. On je mjerodavan isključivo za nadzor primjene propisa iz područja civilnog zrakoplovstva. U skladu s time, u dijelu koji se odnosi na rad i obavljanje stručnih poslova u civilnome zračnom prometu, HACZ nadzire primjenu propisa vezanih za osoblje s obzirom na potrebnu stručnost i obavljanje poslova te primjenu propisa koji uređuje radno vrijeme posade zrakoplova (pilot i kabinsko osoblje), sve radi sigurnosti zračnog prometa.

HACZ je u svibnju u ECA-i proveo posljednji nadzor nad podugovorenim organizacijama za vođenje kontinuirane plovidbenosti zrakoplova u QCM CAMO PLUS AG i Zimex Aviation Ltd. iz Švicarske, koji imaju i odobrenja švicarskih zrakoplovnih vlasti. U tom nadzoru, kao ni u nadzoru provedenom od 10. do o 12. kolovoza, nisu utvrđeni nedostatci vezani uz predmetne organizacije. U svibnju je jedan zrakoplov ECA-e podvrgnut inspekciji na platformi aerodroma, ali nije utvrđeno ništa što bi upućivalo na tehničke nedostatke.

U odnosu na medijske napise o prijavama koje se odnose na lokacijske dozvole, emisije štetnih plinova, nezakonito pretakanje goriva itd. HACZ navodi da za to nije mjerodavan.

ECA je, međutim, na svojim internetskim stranicama objavila da od 25. kolovoza počinju letovi te je pozvala putnike da ih rezerviraju.

Hina