Helikopterska akcija: Spašena ozlijeđena austrijska planinarka

helikopter, HGSS, austrijska planinarka, otok Krk
Dogovoreno je zato da se stradalnica transportira na vršni greben, otkuda ju je zatim preuzeo helikopterski tim i prebacio u bolnicu

 Angažmanom helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i prije svega pripadnika HGSS-a u koordiniranoj akciji spašena je austrijska planinarka koja se teže ozlijedila na Obzovi kod Baške, najvišem vrhu otoka Krka.
Slučaj što je pokrenuo zahtjevnu spasilačku akciju počeo se odigravati nekoliko sati ranije u subotu, kada se srednjovječni bračni par iz Austrije, koji je u Bašku stigao prvenstveno zbog aktivnog odmora, uputio na planinarsku turu preko hrpta Obzove (569 metara nadmorske visine). Na njihovu nesreću, planinarenje im se u jednom trenutku pretvorilo u opasnu pustolovinu: žena se prilikom silaska pokliznula i pala te zadobila kompliciranu ozljedu noge.
Nesreća se dogodila na planinarskom putu u jednom od klanaca što se spuštaju s hrpta Obzove prema bašćanskoj plaži. Suprug unesrećene krenuo je po pomoć, no nalazili su se kilometrima udaljeni od najbliže prometnice.
Pomoć je najprije zatražena od tima Hitne medicinske pomoći koji se nalazio u Baški. Oni su pak, uz konzultaciju vatrogasaca, zaključili da je za tu vrstu spašavanja potrebna intervencija HGSS-a.
Tako je putem Centra 112 alarmirana riječka stanica HGSS-a, a iz baza na Platku i Vežici odmah nakon dojave krenuli su prema mjestu nesreće spasilački timovi.
S obzirom da se mjesto nesreće nalazilo na teško pristupačnom terenu, a s druge strane na cestama su bile velike gužve (kolona pred krčkim mostom bila je dulja od pet kilometara), zatražena je pomoć helikoptera.
U koordiniranoj akciji spašavanja u međuvremenu je do unesrećene prvi stigao tim spašavatelja s liječnikom HGSS-a. Nakon pregleda i zbrinjavanja ozljede stradalnice, liječnik je potvrdio potrebu za helikopterskim transportom.
Uskoro je tako nad Obzovu stigao helikopter s timom spašavatelja HGSS-a. Ali, usprkos velikoj vještini pilota, konfiguracija terena i jak vjetar nisu dozvoljavali spašavanje sa samog mjesta nesreće.
Dogovoreno je zato da se stradalnica transportira na vršni greben, otkuda ju je zatim preuzeo helikopterski tim i prebacio u bolnicu.

novilist.hr