Drama na moru: Mladi Nijemci u gumenjaku preživjeli udar groma

ljubušak, grom, grom, smrt, poljaci, Trebinje, grom, grom, udar groma, Rama, ovce, udar groma, grom, more, grom, udar groma, grom, udar groma, Nevesinje, bolnica, grom, udar groma, Orašje, grom, udar groma, grom, ovce, Čabulja, radnik, udar groma, grom, krave, Rama, grom, ABA liga, udar groma, kiša, Dalmacija, grom, udar groma, grom, udar groma, oluja, Hercegovina, Tomislavgrad, grmljavina, grom, udar groma, lovac, grom, Međugorje
Tako i četvoro mladih Nijemaca, koji su jučer bez većih posljedica preživjeli udar groma dok su bili u gumenjaku pokraj Kali na otoku Ugljanu. Dvjica mladića i dvije djevojke jučer su se poslijepodne otisnuli u unajmljenom gumenjaku na more ispred otoka Ugljana. U jednome trenutku grom je udario u dio broda i ozlijedio mladiće. Svih četvoro odmah su brodom prevezeni u Zadar, te kolima hitne pomoći u zadarsku bolnicu.

Mi smo jučer u poslijepodnevnim satima dobili dojavu da je četvero mladih turista stradalo od udara groma. Dovezeni su kolima hitne pomoći do bolnice te smo nakon pregleda vidjeli da se ne radi o ozbiljnim ozlijedama, odnosno da su se dva mladića u trenutku udara groma držala rukama za jarbol. Kod njih se vide rane koje su nastale na mjestu gdje je grom udario. Dvije djevojke koje su u tom trenutku sjedile na brodu nisu imale nikakvih posebnih ozlijeda. Budući da se kod ovakvih situacija bolesnika ipak treba zadržati na praćenju, da se vidi hoće li biti sve u redu s ritmom rada srca, mi smo tako i postupili. Promatrali smo bolesnike cijelu noć i pola današnjeg dana, odnosno onako kako nalaže pravilo struke, rekla je za HRT voditeljica Hitnog bolničkog prijema dr. Melanija Ražov Radas.

Kako nije bilo nikakvih posljedica po njihovo zdravlje, turisti su dobrog općeg stanja otpušteni iz bolnice tijekom subote. Dr. Radas kaže kako su imali puno sreće jer su posljedice po njihovo zdravlje i život mogle biti puno ozbiljnije.

Jer da je grom koji je udario u ruku, kako se inače dogodi, prošao onim djelom prema srcu u drugu ruku ili nogu moglo je doći do puno većih posljedica po zdravlje. Međutim oni su imali sreće da su te ulazne i izlazne rane bile na putu koji je zaobišao srčani mišić. Znači nije došlo do ozbiljnijeg oštećenja, a obično takva putanja groma izaziva poremećaj ritma rada srca što je izrazito opasno po čovjeka, upozorava dr. Ražov Radas.

Pokušali smo doznati i od mladih turista, kako je izgledao "susret" s munjom, no nisu bili raspoloženi za razgovor, navodi  HRT.