Dr. Nela Sršen predložena za Nobelovu nagradu za mir!

Dr. Nela Sršen

Rođena je u Metkoviću, djetinjstvo je provela na Hvaru, osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Splitu, a medicinu je studirala u Italiji, na Sveučilištu u Padovi. Poslije studija je upisala i specijalizaciju iz opće kirurgije, tijekom koje je bila i u New Yorku.

Nakon specijalizacije je postala članica tima za transplantaciju jetre prof. dr. Davida D Amica, jednog od najcjenjenijih kirurga Sveučilišne bolnice u Padovi. Specijalizaciji iz opće kirurgije pridodala je i specijalizaciju iz rekonstruktivne, plastične i estetske kirurgije. Od 2001. predavač je i mentor specijalizantima opće kirurgije.
Dr. Nela Sršen istaknuta je humanitarka koja je pomogla brojnim pacijentima iz svoje domovine Hrvatske, ali i iz drugih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Jedna od prvih takvih pacijentica bila je Snježana Turić iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine kojoj je operacijom u Padovi spašen život 1996. Zahvaljujući zalaganju dr. Sršen spašeno je stotinjak pacijenta iz Hrvatske, među kojima su i slikar Dalibor Jelavić te kantautor Arsen Dedić.

Iznimno je značajan njezin humanitarni rad u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata, kad je na razne načine pomagala hrvatskim braniteljima i stradalnicima, odnosno žrtvama rata, što je nastavila činiti sve do današnjih dana.
Pomogla je također dolasku na usavršavanje u Sveučilišnoj bolnici u Padovi brojnim liječnicima iz Hrvatske, uključila se u edukaciju liječnik- kirurga u programima transplantacije u Bosni i Hercegovini te se uključila u programe promocije darivanja organa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Zbog osobitog humanitarnog zalaganja prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2004. proglašena je počasnom konzulicom Republike Hrvatske u regiji Veneto (Italija)!
Autorica je iznimno zapažene knjige "Rak na duši" u kojoj iskreno, otvoreno i jasno ukazuje kako pobijediti bolest i izboriti se za život te putem niza savjeta opisuje svoje bitke sa smrću: vlastitu, u kojoj se nakon kliničke smrti vratila u život te svojih pacijenata.

Za ovo istaknuto priznanje dr. Sršen predložili su: dr. Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo, (BiH), prof.dr. Šimun Anđelinović, prof. dr. sci. Nikica Gabrić, redatelj Jakov Sedlar, prof. dr. Vjeran Zuppa, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s drugima Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata i drugi.

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)